Nokas ønsker å kjøpe Avarn Security i Sverige og Finland fra Sector Alarm. Sistnevnte får blant annet en betydelig aksjepost i Nokas som oppgjør (foto: Even Rise).
Nokas ønsker å kjøpe Avarn Security i Sverige og Finland fra Sector Alarm. Sistnevnte får blant annet en betydelig aksjepost i Nokas som oppgjør (foto: Even Rise).

Nokas vil kjøpe Avarn i Sverige og Finland

Sector Alarm-selskapet Avarn Security i Sverige og Finland overtas trolig av Nokas. Kjøpet finansieres i så fall med blant annet et betydelig antall Nokas-aksjer. Godkjennes handelen blir Nokas nest største sikkerhetsselskap også i våre to naboland.

Publisert Sist oppdatert

Det er Finansavisen som bringer nyheten til torgs i tirsdagens avis. Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer vil Sector Alarm sitte igjen med tett oppunder 50 prosent av aksjene i Nokas. Sectors inntreden i Nokas sikrer dem også deler av Nokas Small Alarms, i vesentlighet privat-porteføljen.

Avarn Security, som markedsfører seg som en komplett sikkerhetsaktør, så dagens lys i Sverige etter at Sector Alarm kjøpte svenske G4S i 2014. Et par år senere kjøpte de G4S i Finland, hvor Avarn på det tidspunktet var etablert etter oppkjøpet av Turvatiimi.

Finansavisen skriver tirsdag at Avarn Security har svært dårlige resultater.

Nokas har en lang historie med å kjøpe opp selskaper med underskudd for å endre dem til å bli god butikk. For denne handelens sin del, er det grunn til å tro at det forventes stor synergieffekt av sammenslåinger både i Sverige og Finland.

Kjøpet av Avarn Security må formelt godkjennes i Nokas-styremøtet som holdes førstkommende torsdag. Deretter kommer det trolig som en sak i en ekstraordinær generalforsamling tidlig i juli.

Kjøpet av Avarn er ikke den første handel som Nokas og Sector Alarm gjør med hverandre. Da Nokas i 2011 kjøpte boligalarmdivisjonen til G4S i Norge, ble porteføljen videresolgt til nettopp Sector Alarm umiddelbart etterpå. Prisen hadde da gått opp med 100 millioner kroner.

Det var i fjor at PE-selskapet Triton ønsket å kjøpe Nokas. De sikret seg godt og vel ti prosent av selskapet, men fikk ikke kjøpt flere aksjer som følge av at de reduserte budet fra 3.000 kroner til 2.600 kroner per aksje.

Under generalforsamlingen tidligere år ble det, ifølge Finansavisen, gjort en vedtektsendring som fratok aksjonærer en medsalgsrett ved eventuelle større transaksjoner. Dette skal ha skapt konflikter, og Fredrik Brynildsen i Triton sier dette til avisen:

– Vi var sterkt imot å fjerne medsalgsretten som var en viktig beskyttelse for minoritetsaksjonærene. Dette ble tydelig kommunisert skriftlig til styret og aksjonærene.

Ifølge Finansavisen, som skriver mer om konflikten rundt Nokas-aksjene i tirsdagens avis, er ikke Triton blant dem som får selge til Sector Alarm.

– Den første halvparten som får selge er hovedeier Fritt Ord, Nokas-sjef Heine Wang og sentrale Nokas-topper i styre og ledelse, skriver Finansavisen.

Finansavisen har stilt Heine Wang 20 spørsmål, og at han har svart «ingen kommentar» på alle. Aktuell Sikkerhet var seint mandag kveld i kontakt med kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i Nokas. Han vil ikke kommentere saken, utover at han er kjent med Finansavisens artikkel.

Klikk her og les mer i Finansavisen.