Odd Harald Hovland, Anna Solvang Vadla og Kathleen Maria Geicke
Stortingsrepresentant Odd Harald Hovland passet på å sikre seg en selfie med vekterne Anna Solvang Vadla og Kathleen Maria Geicke under Arendalsuka. Der deltok alle tre i debatten om hvorvidt vekterne bør gis ekstra vern som særlig utsatt yrkesgruppe. Foto: Even Rise

Dokumenterte glad-nyhet med vekter-selfie

Stortingsrepresentant Odd Harald Hovland vil jobbe for at vekterne for et særskilt vern mot vold og trusler. I debatten under Arendalsuka lovet han å løfte problemstillingen inn i Arbeiderpartiets partiprogram.

Publisert

Det ble en gledens dag for sikkerhetsbransjen da Securitas og NHO Service og Handel arrangerte debatt om vekternes manglende rettsvern mot vold og trusler. Det sørget stortingsrepresentant og justispolitiker Odd Harald Hovland (Ap) for.

Hardere straff

I motsetning til blant andre lærere, helsepersonell, transportarbeidere og brannmenn, er ikke landets cirka 10.000 vektere blant dem som tilhører «særskilte utsatte yrkesgrupper» i dag. Det innebærer at gjerningspersoner som dømmes for vold og/eller trusler mot sistnevnte yrkesgrupper straffes hardere enn de som dømmes for tilsvarende forbrytelser mot vektere.

Aktuell Sikkerhet har gjennom flere år løftet problemstillingen frem i spaltene, og bransjen selv har kjempet hardt for at vekterne skal inkluderes i de yrkesgruppene som gis ekstra vern gjennom straffeloven.

Skrekkhistorier

Politisk er det generelt ingen vilje til å gi vekterne det særskilte vernet. Bransjen får heller ingen drahjelp fra byråkratene innenfor politiet.

Det knyttet seg derfor stor spenning foran debatten på Arendalsuka:

Hva ville arbeiderpartipolitikeren Odd Harald Hovland si, etter å ha hørt skrekkhistorier fra vekterne Anna Solvang Vadla og Kathleen Maria Geicke – der han sto side om side med Terje Mikkelsen (Norsk Arbeidsmandsforbund), Lars Petter Larsen (Parat), Martin Holmen (Securitas), Arne Stadheim (NHO Service og Handel) og Pontus Lindström (Säkerhetsföretagen Sverige).

Begge vekterne fortalte om erfaringer og kjennskap til vold, trusler og andre ubehageligheter på jobb.

Pontus Lindström, Odd Harald Hovland, Terje Mikkelsen, Martin Holmen, Kathleen Maria Geicke, Arne Stadheim, Lars Petter Larsen og Anna Solvang Vadla
Pontus Lindström, Odd Harald Hovland, Terje Mikkelsen, Martin Holmen, Kathleen Maria Geicke, Arne Stadheim, Lars Petter Larsen og Anna Solvang Vadla deltok da det ble diskutert hvorvidt vekterne bør få ekstra vern i straffeloven som særlig utsatt yrkesgruppe.

Ap-programmet

– Bør vekterne ha et særskilt vern. Ja eller nei? spurte debattleder Per Henrik Stenstrøm.

– Ja. Og jeg jobber for å få det inn i Arbeiderpartiets program. Vi skal få en lovfesting av en særskilt beskyttelse av vekterne, lovet Hovland.

Han er usikker på om vekterne nødvendigvis skal sidestilles med øvrige yrkesgrupper som har særskilt vern, eller om de i stedet bør få sitt eget. Dette må det bringes klarhet gjennom en lovutredning.

– Hva er det du trenger for å få banket dette gjennom, spurte Stenstrøm.

– Innspill fra fagbevegelsen blir, i alle fall i mitt parti, tatt veldig seriøst og de bli jobbet med. Fagforeningene må være tydelig opp mot de politiske partiene, ikke bare Arbeiderpartiet. Hvis to partier, Høyre og Arbeiderpartiet, får dette inn i programmet sitt,

så skjer det! Hvis bare ett parti har det i programmet sitt, så er det ikke sikkert at det skjer noe.

Et veiskille

– Dere må jobbe mot de politiske partiene, og helst gjennom fagforeningene. De blir i stor grad lyttet til. Men også gjennom bransjeorganisasjonene. Bruk media, oppsummerer Hovland.

– Nå som vi har fått med oss én politiker, er vi kommet til et veiskille. Vi skal gjøre en jobb selv ved å synliggjøre problematikken. Så må vi huske på hvem som kjøper tjenestene våre. Vi har en omsetning på ti-elleve milliarder i bransjen. Rundt halvparten kommer fra det offentlige. Det er klart at når det offentlige både står for innkjøp av tjenestene og samtidig bestemmer nivelleringen på sikkerheten, så bør det være ganske enkel matematikk at da må vekterne inn i lovverket når statistikken viser så stygge tall som den faktisk gjør, sier avsluttet bransje-direktør Arne Stadheim i NHO Service og Handel. 

– Dette er ikke fikset med en lov om ett år, men når vi får det inn i programmet er dette noe vi lover å jobbe med i neste stortingsperiode. Det jeg satser på, er at det innen neste Arendalsuke er inne i programmet vårt, sier Hovland.

– Vi ivaretar tryggheten i samfunnet og for mennesker rundt oss, sier administrerende direktør Martin Holmen i Securitas – som poengterte at selskapet ivaretar sine ansatte på best mulig måte:

– Vi jobber med vernerunder og vi jobber med kundene våre for å få opp flere vektere der det trengs. Og ikke minst har vi et ettervern, for det er en restrisiko og da må vi ha et ettervern og en styrke for å kunne ivareta våre ansatte. De ansatte er i fokus, sier administrerende direktør Martin Holmen i Securitas.

Les mer i den kommende papirutgaven om de øvrige deltakernes argumentasjon og historier.

Powered by Labrador CMS