Illustrasjonsfoto: yayimages.com

– Det er en del av gamet

LEDER: Det sa en politimann ifølge NRK da han nylig vitnet mot ei jente som hadde slått og lugget ham mens han var på jobb. En del av gamet?

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 2/2016

Ja, politimannen har dessverre rett. Statistikk viser ifølge Politiets Fellesforbund at antall anmeldelser for vold mot offentlige tjenestemenn er doblet de siste ti årene. Også for vekterne er det tøft å gå på jobb, vel vitende om at utviklingen er dramatisk når det gjelder faren for å bli utsatt for vold og trusler. Fra 339 tilfeller i 2013, økte antall anmeldelser for vold mot vektere til 368 i 2014. Når NHO Service-tallene for 2015 blir klare, vil de vise at det i fjor ble anmeldt flere enn 500 tilfeller der vektere var blitt truet, slått, sparket, lugget eller spyttet på.

Polititjenestemenn og vektere har ulike roller og det er et klart skille mellom hvilke myndighet de kan utøve. De har imidlertid flere ting felles, blant annet at de er ute 24 timer i døgnet i en risikotjeneste for å gjøre både ditt og mitt liv tryggere.

På tross av fellesnevnerne, rammer loven ulikt når det skal utmåles straff for gjerningsmenn som utsetter de to yrkesgruppene for vold eller andre typer utilbørlig adferd. I motsetning til vekterne, har politiet og flere andre «særlig utsatte» yrkesgrupper, en egen rettsbeskyttelse nedfelt i loven. Den tilsier at gjerningsmenn som de utsettes for skal straffes hardere enn om de hadde fornærmet eller skadet en menigmann.

Denne rettsbeskyttelsen er foreslått også å gjelde for vektere, men politikerne har ennå ikke klart å bestemme seg for om de også i tiden som kommer må finne seg i å bli behandlet som om de «bare» er menigmenn. Vi mener NHO Service-statistikken taler for seg, og at vekterne som yrkesgruppe snarest må defineres som «særlig utsatte for vold og trusler». Dette i håp om at det blir en allmenn holdning om at det heller ikke i fremtiden skal være greit å ignorere og hindre vekternes trygghetsarbeid med vold eller trusler.

Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 2/2016 her

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS