- Gjentar salattyv-historien seg før vi vet ordet av det?
– Myndighetenes tafatthet fratar ikke vaktselskapene ansvar for å ha personell som kan faget sitt.Det skriver Aktuell Sikkerhet på lederplass i siste papirutgave. Bakgrunnen er påstander om kunnskapsmangel blant mange vektere og liten fremdrift hva gjelder styrket vekteropplæring.
Aktuell Sikkerhet utgave 4 er på vei til abonnentene.
på siden
I den ferskeste utgaven av Aktuell Sikkeret rettes søkelyset blant annet på opplæringen og hvor viktig det er med jussforståelse hos vektere og ordensvakter.
Det poengteres samtidig at intensjonen om å heve folks rettssikkerhet i møte med disse yrkesgruppene har gått ad undas, på tross av at det er jobbet med dette i sju år - etter at den såkalte "salat-tyven" ble pågrepet på en måte som rystet samfunnet og som utløste krav om styrket vekteropplæring.
Her er lederartikkelen fra Aktuell Sikkerhet, hvor det spekuleres i om historien om "salat-tyven, snart vil gjenta seg, gjengitt i sin helhet:
11. desember i 2007 skjedde episoden som skulle bli et vendepunkt for norsk vekteropplæring. En butikktyv, bedre kjent som «salattyven», ble da innhentet av en vekter i Karl Johans gate i Oslo.
Vekterens håndtering av mannen ble av vitner karakterisert som svært brutal. Både vold og unødig maktbruk var beskrivelser som kom i etterkant. Siktelsen i kjølvannet av det som skjedde ble noen måneder senere lagt bort av påtalemyndigheten.
– Sånn kan vi rett og slett ikke ha det, sa tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) om episoden til VG.
Også daværende justisminister Knut Storberget (Ap) tok til orde og sa at han var skremt.
– Jeg vil ta tak i lovgivningen som omgir vektere, uttalte han til NTB.
Resultatet ble en ny vaktvirksomhetslov. Hovedhensikten var å styrke folks rettssikkerhet i møte med vektere og ordensvakter. Mye av fokus i den forbindelse var å sørge for skikkelig skolering av nevnte yrkesgrupper.
Aktuell Sikkerhet har siden i sommer avslørt at det tragisk nok etter sju år, ligger an til en ny vekter- og ordensvaktopplæring som er tilnærmet på samme beskjedne nivå som før.
Dersom utdanningsløpet blir slik som Politidirektoratet skisserer i denne utgaven av Aktuell Sikkerhet, hviler det et stort ansvar på sikkerhetsbransjens ledere. Vi synes nemlig å se svært tydelige signaler på at enkelte vektere og ordensvakter mangler grunnleggende kunnskap om hva de har lov til og hva de ikke har lov til. Dette avsløres blant annet gjennom stadige nettdiskusjoner i egne grupper på sosiale medier.
Vi mener at en samlet sikkerhetsbransje må kaste seg rundt og raskest mulig sørge for at politikerne snur, slik at vekter- og ordensvaktutdanningen heves betydelig. Like viktig er en parallell oppfølging fra selskapenes øverste ledelse – der de, uavhengig av myndighetens tafatthet rundt minstekravet til utdanning, tar ansvar for kunnskapsheving i egne rekker. Uten en kjapp og grundig bevisstgjøring blant nevnte yrkesgrupper, vil det ikke overraske mye om salattyv-historien gjentar seg før vi vet ordet av det. Myndighetenes tafatthet fratar ikke selskapene ansvar for å ha personell som kan faget sitt!
Her kan du gå inn for å abonnere på Aktuell Sikkerhet.