Politioverbetjent Morten Drægni leder tipsmottaket i Åsted Norge. Han understreker at overvåkningsbilder generelt er et kjempeviktig etterforskningsverktøy (foto: Even Rise / Faksimile TV2).

– Mange kamera-anlegg har stort forbedringspotensial

– Mange steder er det et betydelig forbedringspotensial når det gjelder kvalitet, men vi opplever sjelden at overvåkningsbildene er helt verdiløse, sier politioverbetjent Morten Drægni.

Publisert

Han er fagspesialist innen skimming og id-tyverier ved Sentrum politistasjon i Oslo, og er for tiden aktuell som leder av tipsmottaket i det direktesendte TV2-programmet Åsted Norge.

Både under og etter mandagens suksess-premiere nærmest flommet det inn med tips, blant annet som følge av at det ble vist overvåkningsbilder uten sladd fra flere uoppklarte kriminalsaker.

Aktuell Sikkerhet brakte tidligere i uka til torgs Datatilsynets påminnelse om hvor strenge regler som gjelder for offentliggjøring av identifiserbare overvåkningsbilder.

– Det gjøres alltid en vurdering på politimesternivå før slike bilder deles. Offentliggjøring er et kraftig virkemiddel, da det i slike tilfeller er snakk om personer som ikke er dømt. Derfor er det viktig å være forsiktig, sier Morten Drægni.

– Hvor viktig er overvåkningsbilder i en politietterforskning?

– Det varierer fra sak til sak, men overvåkningsbilder er generelt et kjempeviktig verktøy for politiet. Det finnes en rekke eksempler på saker der overvåkningsbilder har vært avgjørende for oppklaringen av alt fra lommetyverier til store drapssaker, sier han.

Oslopolitiet har en klar oppfatning om at kameraovervåkning sjelden avverger kriminelle handlinger, men at bildene i ettertid kan bidra til å avdekke og oppklare.

– Mange har overvåkningsanlegg med HD-kvalitet som er det er enkelt å hente informasjon ut fra. Men vi erfarer også at det er et stort forbedringspotensial mange steder. Enkelte presenterer så kornete bilder at det nesten ikke lar seg gjøre å se hva som er i bevegelse. Det forundrer meg at de som eier utstyret ikke ser nytten av gode bilder, men i stedet aksepterer så dårlig overvåkning som vi ser enkelte steder. Vi erfarer også utrolig stor forskjell på brukervennligheten. Dette påvirker tidsbruken for å få ut bildene, noe som igjen kan påvirke etterforskningen, sier Drægni.

– Generelt sett er det sjelden at bildene er helt verdiløse for oss, men enkelte kunne med fordel ha sørget for bedre kvalitetssikring enn de gjør i dag, legger han til.

Powered by Labrador CMS