– Ingen bryr seg
I denne lederartikkelen, hentet fra høstens første print-utgave av Aktuell Sikkerhet, rettes søkelyset på myndighetenes likegyldighet til sikkerhetsbransjens vaktvirksomheter.
Dette er en lederartikkel som gir uttrykk for Aktuell Sikkerhets mening.
Det har gått 17 år siden den såkalte salattyven ble lagt i bakken av vektere utenfor Stortinget. Påstandene om maktmisbruk og vold var massive. Politikerne ropte i kor:
– Kontrollen og reguleringen av vekterbransjen må forsterkes!
Den gang ga politikerne uttrykk for at de brydde seg.
I dag er det grunn til å mistenke dem for at hylekoret kun eksisterte for å vinne stemmer – der og da.
For da sikkerhetsbransjen tok ansvar for å ta tilbake og forsterke vekternes omdømme, sviktet politikere og byråkrater. Deres sendrektighet, rot og sviktende oppfølging av egne vedtak mangler sidestykke.
Langt om lenge ble revideringen av vaktvirksomhetsloven sluttført. Og laaaangt om lenge – nærmere bestemt så sent som i oktober i fjor (!), ble siste ord sagt om utdanningskravet for vektere i egenvakthold.
Tidsbruken handler om politisk og byråkratisk beslutningsvegring. Bransjen, både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, har god grunn til å være fortvilet. Landets cirka 10.000 vektere overses fullstendig av myndighetene som ikke etterlever det som er bestemt.
I 2013 kritiserte Riksrevisjonen at vaktvirksomhetsregisteret ennå ikke var på plass. Det på tross av at det ble lovfestet to år tidligere. Den dag i dag mangler dette. Ingen politikere fillerister ledelsen i Politidirektoratet for at de ikke gjør jobben sin. De bryr seg ikke.
Under Arendalsuka var en rekke politikere invitert til å snakke om at vekterne er blant yrkesgruppene som utsettes for mest vold, trusler og trakassering. Vektere gruer seg for å gå på jobb, og de tilgodeses ikke med samme rettsvern som andre. Bare én politiker møtte opp for å delta i debatten. De andre bryr seg ikke.
Eksemplene er mange. Ingen politikere eller overordnet organ kritiserer politiet for at de ikke fører tilsyn med vaktselskapene slik de er lovpålagt – og som bransjen hilser velkommen. De bryr seg ikke.
I Arendal kom det frem at politikere vegrer seg for offentlig å si noe om vekternes tøffe hverdag. Det viser en feighet, og underbygger at de ikke bryr seg.
En debatt om vekterbransjen og offentlige innkjøpere som skulle vært under Arendalsuka, måtte avlyses fordi ingen utenfor bransjen ville delta - fordi de ikke bryr seg.
Nå er det på tide at sikkerhetsbransjen etablerer sitt eget hylekor for å vekke respekten den fortjener.