Securitas på vei mot Nav-toppen
55 nye Securitas-ansatte har kommet rett fra Nav. – Og vi har ikke tenkt å gi oss med dette, lover Nishant Singh Dait som er teamleder rekruttering.
– Dårlig selvtillit.
Det er svaret til Ronny Stang-Blankvandsbråten.
Spørsmålet? Hvorfor han trodde han ikke var god nok til å få jobb hos Securitas.
Nå har han arbeidet på IT-avdelingen i to og et halvt år, og i fjor fikk han prisen som årets medarbeider i Securitas.
Raskt svar
Men det begynte med fortvilelsen over at ingenting skjedde. Han hadde prøvd å få hjelp hos Nav en stund, men i begynnelsen følte han at det ikke førte frem.
– Alt endret seg da jeg fikk en jobbspesialist. En gang vi bare satt og så gjennom annonser, så dukket det opp en fra Securitas. Jeg trodde ikke jeg hadde kompetanse i det hele tatt, men hun pushet meg til å søke, forteller Stang-Blankvandsbråten.
Han hadde intervju tidlig en morgen og var ærlig, også om hva han ikke kunne. Fire timer senere ringte rekrutterer Marianne Larsen og tilbød ham jobben.
– Kandidater er ferskvare, så vi må ta tak i det fort. Det er viktig at folk får tilbakemelding, sier Nishant Singh Dait. Han er teamleder i rekrutteringsavdelingen og har ansvaret for det tette samarbeidet Securitas har med Nav.
Hull i cv-en
Det begynte med et prosjekt som het «Vi inkluderer!». Prosjektet skulle bidra til å få flere med nedsatt funksjonsevne eller hull i cv-en ut i lønnet arbeid.
– Vi har fortsatt å bruke navnet. Det er en del av mangfolds- og inkluderingsarbeidet vårt, slår Dait fast.
Gaute Bergmo fikk også jobb gjennom prosjektet. Det er over fire år siden han fikk vekterkurset betalt av Nav. Nå sitter han i resepsjonen hos «God morgen, Norge» og engasjerer seg for å gi både introverte, nervøse og alle andre gjester en god start på møtet med TV 2-programmet. De to siste statsministrene har han møtt mer enn ti ganger.
Han er blitt godt vant til å samarbeide med PST og kjenner behovene deres når statsministeren skal på morgen-tv.
A pluss pluss
– Jeg begynner klokken fire og gleder meg til å gå på jobb hver dag. Jeg er A-menneske pluss pluss, sier Bergmo.
Han har vært sjåfør, han har arbeidet med data, med økonomi, og så ble bedriften han jobbet i slått sammen med en større bedrift. Plutselig fant han igjen seg selv i gruppen av mennesker over 50 som hadde vært lenge ute av arbeidslivet.
Men så fikk han en ny kontaktperson i Nav.
– For første gang hadde jeg en person som så meg som en ressurs, ikke som en oppgave. Vedkommende så hvilke muligheter det ligger i Gaute, slår han fast.
Etter vekterkurset gikk det en uke før han var på det første objektet.
– Det var et bygg som tilhørte en tidligere jobb. Utrolig gøy! sier han.
Gaute Bergmo har alltid vært «flink i kjeftamentet», som han sier det selv. Han fikk tidlig beskjed om at han kom til å bli selger eller politiker – og han er sannelig ikke vanskelig å intervjue for Aktuell Sikkerhet, heller.
– Men så kom jeg ut og skulle søke jobb etter sluttpakken, og så oppdaget jeg at jeg ikke klarte å selge meg selv, forteller han.
Jobb før kurs
Ian Schei Simensen hadde den samme opplevelsen som Ronny Stang-Blankvandsbråten: Et jobbintervju, og sået veldig raskt jobbtilbud.
– Jeg fikk jobbintervju med Nishant, og så pratet vi lite grann om hva jeg egentlig ville. Han sa at det var ledig nede på alarmsentralen. Jeg syntes det virket spennende. Jeg fikk vel jobben før jeg tok vekterkurset, og da var det jo litt press, smiler han.
Nå tar han imot og behandler alarmer og passer på påtropp og avtropp for vekterne.
– Du vet jo ikke hva du får når du tar telefonen, slår Simensen fast.
Han har vært ansatt i Securitas siden september. Han har vært webdesigner, programmerer, musiker, kassamedarbeider og stillasmontør. Med andre ord: Kvelds- og nattarbeid var ikke noe nytt.
– Nå har jeg funnet hva jeg vil jobbe med. Jeg storkoser meg. Det har vært bra pedagogisk opplæring og tålmodige og flinke ledere, sier Ian Schei Simensen.
Årets medarbeider
I fjor var det IT-hjelperen Ronny Stang- Blankvandsbråten som ble kåret til årets medarbeider. Kolleger over hele landet melder tilbake om hvor stor pris de setter på hjelpen de får.
– Oppfatningen min er at du skal være mot andre som du vil at andre skal være mot deg. Hvis jeg skal hjelpe noen, vil jeg gjøre det på samme måte som jeg vil at de skulle hjulpet meg, sier han selv.
Securitas har planer om å fortsette det gode samarbeidet med Nav. I dag er konsernet den partneren som har ansatt nest flest gjennom «Vi inkluderer»-samarbeidet, uansett bransje. Målet er å gå helt til topps.
Skal samarbeide mer
– Dessuten ser vi på andre samarbeidselementer med Nav, forteller HR-direktør Inger Lovise Lunde.
I første omgang er det snakk om mangfoldledelse.
– Nav sitter på en fantastisk kompetanse som de gjerne vil dele. Oppfatningen vår er at vi får tilgang på veldig kompetente ressurser i Nav. De skal hjelpe oss med mangfoldledelse, og det inkluderer en del elementer som vi ikke har hatt i ledertreningen vår tidligere. Vi starter med det her i region Stor-Oslo, så tar vi det utover i landet etterpå, forteller Lunde.
– Securitas et godt eksempel
Arbeidsminister Tonje Brenna roser Securitas.
– Vi er avhengige av et godt samarbeid for å nå målet vårt om at flere folk skal i jobb, slik Securitas og Nav kan vise til, sier hun til Aktuell Sikkerhet.
– Det er viktig å inkludere flere som står utenfor arbeidsmarkedet, særlig unge. Å ha en jobb å gå til gir en trygg inntekt, et arbeidsfellesskap og trivsel i hverdagen. Samtidig er vi som samfunn avhengige av at så mange som mulig er i jobb. For å inkludere flere trenger vi arbeidsgivere som tør å satse. Det er Securitas et godt eksempel på, og dette kommer alle til gode! sier Brenna.