Bedriften signerte tariffavtale:
Heges timelønn økte med langt over 100 kroner
Vekter Hege Johannessen gleder seg over økt timelønn fra tett oppunder 200 kroner til 313,37 kroner. Lønnsopprykket kom da sjefen hennes, Dick Hansson, signerte tariffavtale mellom Quality Security og NHO.
Etter å ha drevet eget sikkerhetsselskap med vektertjenester i Fredrikstad siden 2012, tok daglig leder Dick Hansson tidligere i år et oppgjør med seg selv.
Han ønsket å heve betingelsene for sine ansatte som hver dag – både sent og tidlig – er ute i samfunnet i sikkerhetens ærende. Resultatet ble signering av tariffavtale mellom Quality Security AS og NHO Service og Handel. Denne garanterer vekterne lønn i henhold til gjeldende tariff. Avtalen inkluderer blant annet avtalefestet pensjon (AFP), en ordning som bare eksisterer i tariffbedrifter.
– Umoralsk
– Bedriftsøkonomisk koster tariffavtalen oss dyrt på kort sikt. Jeg er imidlertid overbevist om at vi på lang sikt vil nyte godt av å være tariffbundet.
Dick Hansson poengterer at det er fullt lovlig å levere vektertjenester uten å ha tariffavtale. Som så mange andre, har han opp gjennom årene svart slik på spørsmålet om hvorfor Quality Security var uten tariffavtale:
– Det er organisasjonsfrihet i Norge. Vi betaler vekterne våre mer enn kravet til minstelønn.
I dag karakteriserer han det som umoralsk å lønne mindre enn de forpliktelsene
som ligger i tariffavtalen.
– Joda, helt siden 2012 og frem til juni i år var vi der selv. Utelivsvekterne våre har aldri tidligere hatt lønn tilsvarende tariff. Når vi nå har tatt det steget vi har gjort, håper jeg det kan inspirere flere til å inngå tariffavtale. Slik markedet har utviklet seg, forundrer det meg at mange av våre konkurrenter ikke ser verdien av å gi vekterne sine bedre arbeidsvilkår, sier Hansson.
– Bør føle ansvar
Den manglende tariffavtalen forklarer han blant annet med at prispress har redusert muligheten til å tilfredsstille betingelsene i tariffavtalen.
– I dag er situasjonen endret. Det er stor mangel på vektere, og kampen om de flinke øker. Derfor er lønns- og arbeidsbetingelser et konkurransemoment når det skal rekrutteres. Jeg er ikke i tvil om at vi som bedrift kommer styrket ut av å tilby tariffavtale, sier Hansson.
Etter påtrykk fra NHO Service og Handel gjennom mange år, var det ledelsen i Quality Security som tok initiativ til å inngå tariffavtale i sommer. Vanligvis er det de ansatte som kjemper for å bli en del av partssamarbeidet.
– Jeg håper valget vi har gjort blir lagt merke til. Offentlige innkjøpere bør føle et ekstra ansvar for å velge leverandører som ikke profitterer på ansattes manglende rettigheter.
Det gjelder selvsagt også private som benytter seg av vektertjenester, sier Hansson.
– Quality Security ønsker å bidra til et ryddigere uteliv. Gode lønns- og arbeidsforhold løfter bransjen. Dersom alle aktører går inn for tariffavtale slik vi har gjort, vil det for første gang bli mulig å konkurrere på like vilkår lønnsmessig innen uteliv og arrangementer, sier han
– Godt fornøyd
Hege Johannessen er vaktleder for ordensavdelingen i Quality Security. Hun har jobbet som vekter i fem år og gjør det fortsatt.
– Jeg er veldig godt fornøyd. At vi nå lønnes etter tariffavtalen synes på lønnskontoen. Jeg har mye mer utbetalt nå enn før, sier Johannessen.
Assisterende daglig leder Carine Louise Larsen forklarer at vekternes lønn tidligere ble beregnet ut fra konkurransesituasjonen i markedet, avhengig av hvor i landet de jobbet.
Lønnsoppgjøret i Quality Security har de siste årene gitt én prosent økning av grunnlønnen, uten forhandlinger. Maks lønn har vært 220 kroner timen.
– Vi innser at vekterne innen uteliv og arrangement gjør samme jobb uavhengig av hvor i landet de jobber. Det, kombinert med at de har lik utdannelse, må gi lik lønn. Samtidig har vi valgt å beholde bonusen til ansatte som jobber mer enn 300 timer årlig. Den er på ett tusen kroner, og er et virkemiddel for å ha kontinuitet, sier Larsen.
Eksemplet innledningsvis om Hege Johannessens lønnsøkning på godt over 100 kroner timen, viser hva hun tjener etter klokka 21.00 på lørdager. På dagtid på vanlige ukedager har tariffavtalen, ifølge Larsen, gitt Johannessen en lønnsøkning på 34,72 kroner per time.
– Vekterne våre har i gjennomsnitt økt timelønnen sin med 90 kroner etter at vi ble tariffbedrift. Hadde vi innført tariff i 2023, ville lønnskostnaden for Quality Security i fjor blitt mer enn 1,2 millioner kroner høyere inkludert feriepenger og arbeidsgiveravgift enn den ble, sier Larsen.
Selskap i vekst
Quality Security har cirka 140 vektere. I løpet av den siste tiden har fredrikstadbedriften etablert avdelingskontor i Oslo. Det skyldes at de leverer vakthold til tre kjøpesentre i og rundt hovedstaden.
– Vi vant nylig konkurransen om vakthold på Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad. Det oppdraget hadde Securitas i mange år. Vi vokser innen ordinært vakthold, og driften nærmer seg halvparten tradisjonelle vektertjenester og halvparten ordensvakthold. Per i dag har vi vaktholdet på alle, bortsett fra ett utested på hjemmebane i Fredrikstad, sier Dick Hansson.
Quality Security omsatte i fjor for nesten 18,2 millioner kroner. Resultatet før skatt ble på beskjedne 683.000 kroner.
Quality Security eier halvparten av Protect Vakthold & Sikkerhet Sande AS. Selskapet, som har Nasjonalmuseet som sin største kunde, omsatte for 105 millioner kroner og tjente litt over en halv million kroner i fjor. Protect har de par siste årene hatt tariffavtale.
Dick Hansson eier 47,5 prosent av det svenske Q Security AB, akkurat som hans svenske kompanjong Mattias Brink eier 47,5 prosent av Quality Security AS. De øvrige aksjene i fredrikstadselskapet eier Carine Louise Larsen.