
Dedichen: Avgjørende for å lykkes i mannsdominerte miljøer
– Kvinner bør holde sammen, skape nettverk og snakke hverandre opp. Det er helt avgjørende for å lykkes i mannsdominerte miljøer. Derfor er Security Divas en perfekt arena for kvinner som vil opp og frem i sikkerhetsfaget.
Det sier kontreadmiral Louise Kathrine Dedichen (51). Hun er den første kvinnen i Norge som ble utnevnt til offiser på admirals-/generalsnivå. Dette var i 2008. I ettertid er ytterligere to kvinner utnevnt på dette nivået. Dedichen åpnet Security Divas tidligere i vinter, en årlig sikkerhetsrelatert konferanse for kvinner arrangert av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Hennes svært personlige foredrag «Kjerringa mot strømmen», handlet blant annet om hva som skjedde etter kontreadmiral-utnevnelsen da hun ble sjef for Forsvarets høgskole.
Brigader Øyvind Kirsebom Strandman hevdet da at Dedichen fikk jobben fordi hun er kvinne, og han klaget saken inn for likestillingsombudet. Etter behandling i likestillingsnemnda havnet saken i rettsapparatet.
Likestillingsnemnda var delt i sin avgjørelse, tingretten støttet Forsvarsdepartementet og lagmannsretten konkluderte med brudd på likestillingsloven. Først da saken var behandlet i Høyesterett, kunne Louise Kathrine Dedichen konstatere at det var andre kvalifikasjoner enn kjønn som lå bak ansettelsen.
Ingeniørstudenter
– Høyesterettsavgjørelsen er et veldig viktig signal til alle unge jenter om at det også for kvinner er mulig å gjøre karriere i Forsvaret. I «Kjerringa mot strømmen» forteller jeg om hvordan det føles å være en leder der ens kompetanse trekkes i tvil, sier hun. Blant deltakerne på Security Divas var det flere kvinnelige studenter fra Forsvarets ingeniørskole på Jørstadmoen. Dedichen benyttet anledningen til å oppfordre de kvinnelige studentene til å være hverandres beste ambassadører.
– Snakk hverandre opp, hold sammen og bygg nettverk, oppfordret hun - og påpekte samtidig at Norge har et godt rykte når det gjelder likestilling.
– Men, det er et paradoks at vi har et veldig kjønnsdelt arbeidsmarked, noe det er viktig å snakke om - både for ansatte og ledere. Akkurat som i Forsvaret er kvinnene også underrepresentert i sikkerhetsbransjen, sier Dedichen.
Hun har vært i forkant som kvinne i mange roller, og er blant annet den eneste kvinnen i Forsvarssjefens ledergruppe.
– Jeg har seks konkrete råd til både kvinner og menn som vil opp og frem:
* Ledelse handler om hardt arbeid.
* Vær direkte som leder, noe annet fungerer dårlig. Man kan ikke forvente at medarbeidere forstår et hint.
* Vær klar over at alt du gjør som kvinne i et mannsdominert arbeidsmiljø blir lagt merke til, og at du derfor bestandig blir oppfattet som en rollemodell.
* Vær tydelig; Avklar hva du vil oppnå i jobben. Det er nyttig for en selv, og også for at de underordnede skal forstå sjefen.
* Avklar hvilken lederrolle du har; en som vil drive frem endring eller en konserverende leder?
* Lederen må følge opp, følge opp og følge opp. Det kan være både vanskelig og kjedelig, men også morsomt. Ballen er ikke i mål før den er i mål!
Ærefullt
– Jeg har svært stor tro på nettverksbygging og bruk av mentorer. Dersom noen utsettes for hersketeknikk, er det avgjørende å være direkte tilbake. Fortell at det du nettopp ble utsatt for ikke er greit, og at det gjorde noe med deg, sier Louise Kathrine Dedichen.
Dedichen ble tildelt Forsvarets likestillingspris i fjor vår.
– Jeg er veldig stolt. Jeg synes det er ærefullt, og jeg mener at prisen forplikter. Jeg skal fortsette med likestillingsarbeidet, fordi det stadig blir viktigere. Det oppleves som et kick å få denne prisen, sa hun ifølge Forsvarets pressetjeneste etter mottakelsen.
Louise Kathrine Dedichen startet i Forsvaret i 1983. Tjenesten forut for sjefsstillingen på FHS inkluderer blant annet Forsvarets stabsskole, Forsvarets overkommando, Militærmisjonen i Brussel og Sjøforsvarets forsyningskommando.