Styrk brannsikringen
Det må tenkes nytt og satses atskillig mer på å få ned tallet på dødsofre som følge av branner her i landet.
Vi går inn i en ny uke etter å ha opplevd en helg med de verste dødsbrannene i Norge på mange år. 11 mennesker ble flammenes ofre i løpet av to dager.
Seks mennesker omkom i en brann i en bygård i Urtegata i Oslo natt til lørdag, fire ungdommer mistet livet i en boligbrann i Herøy, og nok en person mistet livet i en husbrann i Mehamn.
Ikke siden storbrannen på hotell Caledonien i Kristiansand i 1986 da 14 mennesker mistet livet, har så mange omkommet i enkeltbranner i nyere tid.
Antall omkomne i branner i Norge hittil i år er nå like høyt som nettopp i 1986, da brannstatistikken viste 78 omkomne, og ennå er ikke julefeiringen i år i gang for alvor.
Nytenkning må til
Det som er sikkert, er at det må tenkes nytt og satses mye mer på å redusere dødstallene som følge av branner her i landet. Bevisstheten må økes på alle plan, fra myndighetshold til den enkelte huseier.
Automatisk brannvarsling i trapperom og fellesarealer er ett av forslagene som er blitt lansert i kjølvannet av katastrofehelgen. Det er riktig at dette vil kunne vekke naboer og dermed få beboerne ut raskere. Det vil også øke sjansen for å få slokket brannen raskere.
Det er også riktig at sprinkleranlegg vil kunne slokke branner og branntilløp direkte eller holde brannen i sjakk til brannvesenet kommer.
Økonomisk støtte som gulrot
Men både automatiske brannvarslingssystemer og sprinkleranlegg koster mye penger å installere. Det er derfor huseierne nøler med å få gode systemer på plass. Hvorfor kan ikke staten tilby økonomisk støtte som en gulrot til huseierne?
Vanntåke redder liv
Det finnes også flere måter å brannsikre boliger på i dag. Flere med ansvar for omsorgsboliger har begynt å se fordelene ved vanntåkeanlegg. De er ikke så kostbare, de kan flyttes på, samtidig som de heller ikke utløser så store vannskader som et sprinkleranlegg.
Mobile vanntåkeanlegg har allerede reddet menneskeliv i Sverige og Norge, senest skjedde dette i et eldresenter i Sandefjord i oktober. Vannskadene i leiligheten til beboeren i Solvang eldresenter ble også minimale.
11 menneskeliv tapt som følge av brann på to dager er 11 for mye. Nærmere 80 dødsofre i løpet av et år er 80 for mange. Vi oppfordrer de rette myndighetene til å tenke nytt og satse atskillig mer for å unngå slike store branntragedier som vi har erfart denne helgen.
Jan Tveita