- Varehandelen må tenke nytt
Nytenkning må til i handelsnæringen. Den tiden er forbi da butikktyvene knuser vinduet eller bryter opp døra for å få tilgang til varene. De nye butikktyvene går gjennom tak og vegger.
-I år har kriminaliteten mot varehandelen nådd et langt høyere og dystert nivå, konstaterer sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).
- Vi har ikke opplevd denne typen trusler før, legger han til. Det dreier seg ikke lenger om å knuse et butikkvindu eller bryte opp en dør, for deretter å raske med seg varene og forsvinne. Denne høsten har vi opplevd langt flere tilfeller av anslag som vi gjerne forbinder med tyngre kriminalitet. De nye kriminelle slår seg inn i butikken gjennom tak og vegger. Alt er grundig planlagt og godt organisert.
Nabobutikken
- Dette fører til at handelen må tenke nytt, ikke bare i Oslo, men over hele landet. En nødvendig konsekvens er at du ikke bare må sørge for å sikre dine egne lokaler, du må også tenke sikring inn mot naboene.
Dersom for eksempel møbelforretningen vegg-i-vegg med deg er dårlig sikret, kan det være lett match for tyvene å ta seg inn i din butikk denne veien. Dette er en stor utfordring, ikke minst for kjøpesenter.
Vær obs på observatører
- De ansatte må videre være spesielt oppmerksomme på folk som går rundt i lokalene og observerer. Denne rekognoseringen kan være en del av forberedelsene til å slå til nettopp mot din butikk. Tyvene slår helst til der hvor det er lettest å få med seg mest mulig, og de finner fort ut hvor det er.
Oppdater teknikken
- Butikken bør ha videodeteksjon, det vil si at bildeopptak starter ved bevegelse. Hvis det er bevegelse i et kamerabilde, kan videoutstyret gi alarm om dette. Du oppnår spesiell høy sikkerhet dersom du har en vanlig innbruddsalarm, og sekundært bruker et videodeteksjonssystem med overføring til alarmsentral.
Videosystemer detekterer gjerne bevegelse om natten, også dersom tyvene snur kameraene opp i taket.
- Butikken bør også ha videoloss fra videosystemet koplet til alarmsystemet. Dette betyr at når kabelen til et kamera klippes av, går det melding om dette til alarmanlegget. Tyvene skal heller ikke kunne dekke til en detektor uten at alarmen går. Bruk antimask-PIR-detektorer (PIR: passiv infrarød receiver). Da oppdager du umiddelbart at sensoren blir dekket til og kan finne en annen måte å overvåke butikkområdet på.
Legg gjerne opp en felle, slik at du får fatt på tyvene når de dukker opp igjen, som de oftest gjør etter mørkets frembrudd. Dette kan du gjøre ved å sette opp midlertidige trådløse detektorer for å sikre et område som tyvene har maskert/satt ut av spill. Når de da forsøker seg, går den nye alarmen uten at tyvene vet det, og politiet kan få pågrepet tyvene mens de er på stedet. Vi har sett at der alarmen har blitt satt ut av spill, har tyvene vært i lokalene i alle fall et par timer. Og vær sikker, disse forbryterne gir seg nemlig ikke, de kommer igjen, er Bjerkes erfaring.
Tidlig alarm
- Alarmen bør gå før tyvene har brutt seg helt inn i lokalet. Vi har sett eksempler på at innbruddstyver utnytter tidsforsinkelsen i sensoren. Da oppdages de ikke av alarmen og får god tid på seg til å komme seg inn til alarmsentralen og sette den ut av spill.
I enkelte tilfeller har de rett og slett knust sentralen. Tyvene bruker i snitt mellom fire og åtte minutter på å tømme butikken. Når ytre skallsikring går, bør vaktselskapet derfor ha tid nok på seg til å rykke ut før tyvene kommer gjennom veggen eller glasset. Da spiller det ingen rolle om inntrengerne knuser alarmsentralen når de først er inne, for da har alarmen allerede gått. Det samme gjelder gitter.
Gitteret bør sitte på innsiden av vinduet. Alarmen bør gå når ruten knuses, og det vil hefte tyvene å måtte fjerne gitteret på innsiden.
Ødelegger telenettet
- Vi har også sett at tyvene ødelegger telenettet i området før de gjør innbruddene. Dette betyr at det ikke lenger er nok med en tradisjonell alarm med varsling via vanlig telefonlinje.
Du må ha dobbel sikring. Dette gjøres med en såkalt overvåket alarmlinje der alarmsentralen får melding straks noen kutter forbindelsen. Det vil da bli sendt vektere til stedet. Dersom du også har dobbel linje, vil et innbruddsforsøk likevel varsles, for eksempel via en GSM-sender.
Lås inn videoopptakeren
- Videoopptakeren bør være nedlåst i eget skap eller i safe. De ansatte bør ikke ha tilgang til videoen i det hele tatt, mener Bjerke. Derimot bør vaktselskapet ha nøkkel til videoskapet og kompetanse til å spille av og skrive ut opptak, slik at politiet raskt og trygt kan få tilgang til informasjonen.
Barrierer
- Har du dører og vinduer på bakkenivå, bør du sette opp fysiske hindringer for å hindre sjokkbrekk. Dette kan være pullerter, men også tunge blomsterpotter og murblokker hindrer at noen bruker kjøretøyet som rambukk for å komme inn i butikken. En hindring utenfor er tross alt enda en hindring for ubudne gjester å forsere.
Vaktselskapene
- Vaktselskapene bør samarbeide bedre for å kunne møte den nye kriminaliteten, mener Bjerke. De bør være mer åpne for å snakke sammen. I dag er det for lite kommunikasjon selskapene imellom, til tross for at de har felles fiender. Selskapene bør åpne noen formelle kanaler seg imellom slik at alle får innsikt i andres etterretningsinformasjon. Politiet må også ta mer innover seg det som skjer nå.
Det nytter ikke å tro at hvert enkelt politidistrikt skal klare å løse dette landsomfattende problemet uten en form for sentral koordinering eller etterretning.
Vær ikke naive
-Det er ikke nytt at tyvene kommer seg inn gjennom tak og vegger. Den teknikken har vært brukt før, men det er mengden av det som skremmer. Når seks butikker opplever det samme i løpet av kort tid, er det hele godt planlagt.
- Dette dreier seg definitivt ikke om impulstyverier, slår Bjerke fast.