Hund

Med nese for kjeltringstreker

Både teft og opplæring må være på plass før vekteren kan gjøre tjeneste som hundefører. Gevinsten er en lojal medarbeider og et meget nyttig redskap i hverdagen.  

Publisert

- Hund er spesielt nyttig under utendørsoppdrag og mobil tjeneste. Eksempler er garasjeanlegg, byggeplasser, industriområder, lagerbygg og andre større arealer hvor hundens nese kommer til nytte.

En annen fordel er den avskrekkende effekten når vi oppdager en kjeltring på fersken. Ingen har lyst til å slåss med en stor hund. Dessuten blir objektene merket Vakt med hund, dermed vet kjeltringene kvaliteten på tjenesten vår.

- Vi har også erfaring for at kjeltringene har mer respekt for en hundeekvipasje enn en vanlig vekter, sier Per Kristian Granvoll i Hafslund Sikkerhet. Stillingstittelen, Driftsleder Mobil Oslo, røper kun indirekte hans store pasjon: Granvoll har holdt på med hund i bransjen i 18 år, og har også bakgrunn fra Forsvaret.

Strenge krav til hundeførere

Hund og fører må gjennom må gjennom et godkjenningskrav før de kan settes ut i hundetjeneste. Treningsprogrammet er omfattende:

- En hund kan være et nyttig redskap og i ekstreme situasjoner et våpen. Derfor må vi se at vekteren forstår oppgaven og hvilket redskap han egentlig besitter. Vi ønsker oss folk som har hund som en hobby og ønsker å bruke hobbyen på jobb. Å være hundevekter blir en livsstil, du lever med hunden hele døgnet.

- Vaktselskapet stiller med egen instruktør, slik at førerne kan trene hunden to ganger i uken. Den enkelte vekter øver i tillegg hunden på fritiden, samt at vi har enkelte samlinger og konkurranser. Treningen avsluttes med en godkjenningsprøve for både hund og fører. I Hafslund Sikkerhet i Oslo har vi for tiden 13 vektere som trenes opp til å bli hundeførere.

- Ikke alle hundeeiere er like godt egnet til slik tjeneste?

- De siste vi ønsker, er de jeg kaller sheriffmennesker - de overivrige, dumdristige og uforsiktige. Med én gang instruktøren ser at hunden ikke er egnet eller at hundeføreren tar lett på ting, blir det korreksjoner. Til slutt kan det gå så langt at vedkommende kanskje ikke er ønsket i gruppa. Vi er svært opptatt av at det ikke skal komme inn noen som bryter med de idealene vi står for.

Sunn sjel i sunt legeme

De vanligste hundetypene til denne typen tjeneste er schæfer, malinois (en type belgisk fårehund), rottweiler og dobermann, opplyser Granvoll. Kravene til hunden er strenge:

- Hunden skal være mentalt sterk. Den skal ikke ha angst eller bitterhet, men kort sagt være en sunn hund. I det ene øyeblikket vil den kunne oppleve et idyllisk familieliv, i det andre en helt annen virkelighet. Det er viktig at hunden takler disse overgangene uten problemer.

- Er det vanlig å bruke sin egen hund?

- Ja, hundene trenes og eies av hver enkelt vekter. Etter at de er godkjent for jobb, får eieren en kompensasjon for bruk av hund i tjeneste. I hovedsak betyr dette penger til fôr og forsikring.

- Hvor lang tid tar det å trene opp en hund til hundetjeneste?

- I utgangspunktet regner jeg to år, kanskje to og et halvt. Dette har litt med individet å gjøre.

Hundeliv med begrensninger

- I likhet med andre sivile, har vektere svært begrensede rettigheter til å pågripe andre mennesker. Hva må en hundefører være spesielt forsiktig med?

- Som du sier er vi jo sivile personer, og vi må arbeide innenfor lovens rammer. Vekterens beste mulighet ligger i å ta tyven på ferske spor eller fersk gjerning. Vi har også nødvergeparagrafen å forholde oss til. Ved et eventuelt angrep vil hunden forsvare deg, men i utgangspunktet skal vekteren forsøke å unngå situasjoner der nødverge kan bli aktuelt. Hunden skal for øvrig alltid føres i kort line.

- Alt i alt gir hunden oss større forutsetninger for å kunne utføre tjenesten. Vi kan lettere dekke store områder, hunden har en preventiv effekt og vi kan lettere gå inn i litt belastede områder. Hvis en dør står åpen et sted, tilkalles gjerne en hundefører for å få litt ekstra trygghet når vi går inn for å sjekke. Egensikkerheten står alltid sentralt. Hunden gir mye glede og en ekstra trygghet, men som alltid er det viktig å fare varsomt fram, avslutter Granvoll.

Powered by Labrador CMS