Mange ønsker å bruke biometri

Flere aktører har ytret ønske om å ta i bruk biometriske metoder.

Publisert

Les også: Kroppen lyver aldri

Oslo Lufthavn Gardermoen har et prøveprosjekt med iris-skanning og fingeravtrykkavlesning. Rundt 100 ansatte bruker dette systemet. Flyselskapet SAS vil skanne passasjerenes tommelfingrer for å få en mer effektiv identitetskontroll.

Tommelen skal erstatte boardingkortet. Ambisjonene er å bli det første flyselskapet i verden som tar i bruk biometriske data for å identifisere passasjerene. Esso Norge snuser på teknologien, og treningsstudioet Oxigeno i Oslo sjekker medlemmenes fingeravtrykk før de slipper inn. Ingen fingeravtrykk blir lagret i systemet, ifølge treningsstudioet.

Matvarekjeden Bunnpris vurderer å bruke fingerskanning på stemplingsurene i butikken, og utestedet Tiger Tiger i Oslo ønsker å bruke fingeravtrykk for å identifisere gjester som leverer inn sine klær i garderoben.

Avslår søknader

- Datatilsynet har avslått alle søknader om bruk av biometri i forbindelse med identifisering og adgangskontroll, opplyser seniorrådgiver Astrid Flesland i Datatilsynet til Aktuell Sikkerhet.

Avslagene er fattet på grunnlag av en tolkning av personopplysningslovens paragraf 12. Denne lovbestemmelsen beskriver vilkår for bruk av fødselsnummer og andre såkalte entydige identifikasjonsmidler. Her heter det at entydige identifikasjonsmidler bare kan benyttes når det er saklig behov for sikker identifisering og metoden er nødvendig for slik identifisering.

- Datatilsynet har ikke funnet at vilkårene i paragraf 12 ble oppfylt i noen av sakene som er behandlet inntil nå, og har derfor gitt beskjed om at bruken av biometriske kjennetegn ikke kan innføres, eventuelt må avsluttes dersom bruken allerede er igangsatt, sier Flesland.

Foreslår oppmyking

Men tilsynet erkjenner samtidig at lovverket kan synes for strengt, og etterlyser en oppmykning: - Biometriske kjennetegn har egenskaper som gjør dem egnet til å bekrefte at en person er den han eller hun gir seg ut for å være, for eksempel ved at vi sammenlikner en persons fingeravtrykk mot noe som er lagret tidligere. De strenge vilkårene i loven sperrer imidlertid for en slik bruk av biometriske kjennetegn.

En arbeidsgruppe jobber derfor nå med en revisjon av loven. Det er for tidlig å si noe om hva et eventuelt forslag til lovendring vil gå ut på og når eventuelle nye regler vil trå i kraft, avslutter Flesland.

"
Powered by Labrador CMS