- Kontrollerer ikke vaktselskapene

Myndighetene har ikke fulgt opp sin kontroll av vaktselskapene. Dette var en av forutsetningene for at loven om vaktvirksomhet ble innført i 2001.

Publisert

- Den offentlige kontrollen av vaktselskapene, som var en av hovedgrunnene til at loven om vaktvirksomhet ble innført, har ikke funnet sted, opplyser leder Jan Eddie Tinlund i Sikker Vakt.

Av de 27 po­litidistriktene er det bare Oslo som har gjennomført kontroller av de vaktselskaper som har søkt godkjennelse i Deres distrikt.

250 vaktselskaper

- Det finnes i dag ca. 250 vaktselskaper i Norge, fortsetter Tinlund. Den manglende kontrollen og konsekvensen av dette, kom klart fram i nyhetssendinger i desember i fjor.

Da ble det avdekket at vaktselskapet Security Vest i Bergen hadde 23 relativt tungt kriminelle i sin stab. På bakgrunn av disse nyhetsoppslagene ble selskapet fratatt sin tillatelse til å drive vaktvirksomhet.

Saken ble utløst av at en av selskapets vektere ble anmeldt for voldtekt av en kvinne inne på kjøpesenteret vekteren arbeidet. Dette kunne ha vært unngått dersom politiet hadde ført kontroll med vaktselskapet, slik som loven krever at de skal gjøre, mener Tinlund. Han fremholder at vi ikke kan ha et samfunn som ikke bryr seg om vanlige folks rettssikkerhet.

Sikker Vakt

- KontrollordningenSikker Vakt ble etablert i 1999 i et samarbeid mellom Næringslivets Sikkerhetsråd, Norsk Sikkerhetsforening, Norsk Arbeidsmandsforbund, Privatansattes fellesorganisasjon og Sikkerhetsbransjens servicekontor.

Opprettelsen skjedde nettopp fordi myndighetenes kontroll med vaktvirksomheten ikke var tilstrekkelig. De store vaktselskapene underkaster seg hvert år en egen streng kontroll med virksomheten. Sikker Vakts egne uavhengige kontrollører gjennomfører kontroller ute ved de enkelte virksomheter.

Dette er en jobb po­litiet burde gjøre, etter Tinlunds mening.

Får ikke kontrollere selv - Samtidig som myndighetens innsats for å kontrollere vaktvirksomheten er tilnærmet helt fraværende, er ledelsen i vaktselskapene fratatt mu­lighetene til å føre forsvarlig kontroll selv.

I lo­vens forskrift, som gjelder fra 1.7.2004, står det i § 4 at po­litiet har rett til å varsle vaktselskapet om ansatte som er under etterforskning for straffbare forhold av alvorlig karakter eller forhold som har betydning for tilliten i vedkommendes arbeid. Så vidt jeg kjenner til, er det bare Oslo po­litidistrikt som har rutiner for dette. I mange tilfeller har ledelsen i et vaktselskap lest om slike forhold i media, og gjennom dette blitt kjent med forholdet.

Vanskelig å få politiattest.

- I forskriftenes § 4 står det også at vaktselskapene kan kreve po­litiattest også etter at tilsetting har skjedd når særlige grunner foreligger. Hvilke særlige grunner dette er, er ikke gjort kjent for vaktselskapene. Tilbakemeldinger fra ledelsen i de sto­re vaktselskapene, Hafslund, GS, Secu­ritas og Vakt Service, er entydige på at det er svært vanskelig å få utlevert po­litiattester etter at en vekter er blitt ansatt. Dette skyldes i stor grad manglende kapasitet ved forvaltningsavdelingene i det enkelte politidistrikt.

- Vi har også erfart at det er liten kunnskap om vaktlo­ven og vekternes virksomhet ute blant tjenestemenn og -kvinner ved det enkelte po­litidistrikt, med unntak av Oslo.

Ønsker rustesting

- Vi ser av kriminalstatistikkene at bruk av narko­tika blir mer og mer vanlig også blant folk som er i fast arbeid. Flere vaktselskaper har tatt til orde for å få en mulighet til å rusteste sine medarbeidere dersom det er en begrunnet mistanke om misbruk.

- Dette må selvfølgelig gjøres i forståelse og samarbeide med fagorganisasjonene. Vaktselskapene har tilskrevet Justisministeren og tatt opp følgende pro­blemstillinger:

- Mu­ligheten for å kunne innhente ny po­litiattest ved behov også etter at ansettelse har skjedd.- Mu­lighetfor testing av ansatte ved mistanke om misbruk av rusmidler. - Krav om at po­litiet skal ha plikt til å varsle ledelsen i et vaktselskap dersom en av deres ansatte har begått straffbare handlinger eller er under etterforskning mistenkt for slike handlinger.

Vaktselskapene har ennå ikke fått noen tilbakemelding på dette brevet, til tross for at det ble bedt om et møte med Justisministeren.

- Vaktselskapene arbeider kontinu­erlig for å bedre kvaliteten, både på den enkelte vekter og de tjenester de leverer til sine kunder. Vi er likevel avhengig av at myndighetene gir oss anledning til å etablere kontrollmu­ligheter for å kunne avdekke alvorlige uregelmessigheter som kan skade hele vaktbransjen, konklu­derer Jan Eddie Tinlund i Sikker Vakt.

Powered by Labrador CMS