Skjærer gjennom alt
Skjærslokkeren kan skjære hull i alle typer materialer på kort tid, før den slokker med vann. På grunn av vannets kjølende effekt kan røykdykkere raskere gå inn i objektet og redde liv og verdier.
- Prinsippet bak skjærslokkeren er enkelt, sier Frode Ingwersen, leder for røyk- og kjemikaliedykkerne i Oslo Brann- og Redningsetat (OBRE). Ingwersen er også fagansvarlig for skjærslokkeren, som han har ivret mye for å få hit til landet: - Det er en svensk oppfinnelse, forteller han.
Opphavsmannen Lars G. Larsson arbeidet som sjøkaptein om bord på skip da han begynte å fundere på hvordan vanskelige fartøysbranner kunne slokkes enklere og mer effektivt. Et viktig poeng for Larsson var også at sikkerheten for slokkemannskapene skulle ivaretas bedre.
Enkel håndtering
Nå har Larssons utviklingsarbeid og tester fra slutten av 1990-tallet resultert i at skjærslokkeren er i bruk for fullt, ikke bare til sjøs, men også på land. I Norge har brannvesenet i Gran, Porsgrunn, Røros og i Oslo tatt den i bruk, i tillegg til Brannskolen i Tjeldsund.
- Virkemåten er enkel, forklarer Ingwersen: Spissen på skjærslokkeren settes helt inntil materialet før du begynner å skjære. Deretter aktiviserer du håndlansen, og et skjæremiddel kalt Abrasil skytes med 300 bars trykk mot materialet du ønsker å skjære gjennom. Skjæremidlet kan minne litt om jernspon, og har en utgangshastighet på 4,5 meter i sekundet. På få sekunder er du gjennom det kraftigste materialet, både betong og stål. En stålplate er du gjennom på ti-femten sekunder.
- Skjærslokkeren har to hendler, én for å aktivere skjæringen og en for vannet. Når du har skåret deg gjennom objektet, kutter du hendelen til skjæremidlet og kjører kun på vann. Alt styres av en radioenhet som er plassert inne i brannbilen. Her finner du også tanken for skjæremidlet. Denne tanken holder for ti minutters skjæring, men i løpet av denne tiden har du skåret deg gjennom det du har behov for å komme gjennom. Vannstrålen du skyter gjennom hullet, har en utgangshastighet på 220 meter pr. sekund, og skjærslokkeren avgir 50 liter vann i minuttet.
Høyt trykk
- Det er det høye trykket som er det spesielle med skjærslokkeren. Trykket gjør at vannet kastes meget langt, og når vannet når inn til brannstedet, har det en kraftig nedkjølende effekt. Dette gjør det tryggere for røykdykkere å gå inn og gjøre en innsats. I forbindelse med brann er tiden avgjørende. Får du satt inn innsatsen raskere, har du også større sjanse til å redde menneskeliv og verdier som ellers ville gå tapt.
Skjærebrennerens vannslange har en standardlengde på 60 meter, men den kan forlenges til 100 meter ved hjelp av hurtigkoblinger. Slangelengden fører riktignok til noe trykktap, men ikke mer enn at systemet fremdeles er fullt operativt.
Sikkerhetsavstand
- Du må ha bena godt plantet i bakken når du starter skjæringen, fordi skjærslokkeren har et mottrykk på 15 kilo. Begynner den å vandre, må du skjære på nytt. Sikkerhetsavstanden til skjærslokkeren er fem meter med verneutstyr.
Uten verneutstyr er avstanden ti meter. Alle må stå bak. Befinner det seg mennesker inne i lokalet du skjærer deg inn i, må du rette strålen oppover mot taket, ikke nedover eller vannrett gjennom veggen.
Med varmesøkende kamera
- Brukt sammen med varmesøkende kamera er skjærslokkeren ideell for slokking av brann i loft, stubbloft og kjellere, det vil si steder der varmen kan bli meget høy. Du kjører ganske enkelt inn vannstrålen og senker temperaturen betraktelig før røykdykkerne går inn, avslutter Ingwersen.