IMG_0285

Vektere imponerte under beredskapsøvelse

Nokas besto med glans da Oslo kommune testet selskapets beredskapsevne under øvelsen Harbour Ex15 i ettermiddag. Seksjonssjef Osman Ibrahim konstaterer med glede at 20 vektere var på plass kort tid etter at han alarmerte selskapet.

Publisert

Vekterer fra Nokas og Skan-kontroll imponerte med hvor raskt de møtte etter at Bymiljøetaten kalte dem ut til hovedstadens store beredskapsøvelse (Foto: Even Rise)

– Jeg ba om et mannskap på 20 vektere innen en time, og det klarte de med god margin, sier seksjonssjef Osman Ibrahim for bypatruljeavdelingen i Bymiljøetaten.

I tillegg til at Nokas stilte mannsterke på kort varsel, møtte også mange vektere fra Skan-kontroll. Sistnevnte selskap er underleverandør av enkelte oppgaver i kontrakten som Nokas har for Bymiljøetaten. Etter at vekterne hadde møtt frem i ettermiddag, ble det gjort opp status før de ble sendt hjem igjen. Hensikten med denne delen av øvelsen var å se hvor mange vektere som kunne stille seg til disposisjon innen en time.

Ibrahim og hans kolleger i Bymiljøetaten er godt fornøyde med hvordan de to selskapene fra den private sikkerhetsbransjen løste oppdraget. Dette var første gang det offentlige tilkalte vektere på denne måten.

Også Bymiljøetaten skrev historie med sin egen innsats i dag.

Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer har nemlig aldri Oslo kommune stilt med egne uniformerte mannskaper til en slik type beredskapsarbeid i hovedstaden. De har hatt trafikkbetjenter i tjeneste i mange tiår, men aldri brukt dem slik de gjør under denne øvelsen. Bybetjentene bidrar med blant annet evakuering av skoler, barnehager og andre instanser som berøres av øvelsen.

Nestkommandere i Nokas region Øst, Jan-Erik Elvestad, er imponert over hvor kjapt kollegene i Nokas nådde oppmøtestedet utenfor Bymiljøetaten på Grønland.

– Vi ble oppringt fra Bymiljøetaten og varslet umiddelbart alarmsentralen vår i Tønsberg. Derfra ble det sendt ut tekstmelding til de ansatte om snarest å møte hos Bymiljøetaten. Jeg er godt fornøyd, sier Elvestad.

Nokas-oppdraget avslørte at flere av de fremmøtte vekterne ikke mottok tekstmelding på sine egne telefoner, men at de møtte opp fordi de oppfattet meldingen gjennom kolleger.

– Å øve er en forutsetning for å bli gode. Derfor er det kjempefint at vi involveres i en slik øvelse. Nå viste det seg at responstiden vår var godt innenfor kravet. At et fåtall ikke mottok tekstmelding, bevisstgjør oss på at vi til enhver tid må være sikre på at teknikken fungerer, sier Elvestad.

Harbour Ex15 er tidenens største sivile beredskapsøvelse i Norge. En «eksplosjon» på Sjursøya resulterte i at store deler av Oslo kunne observere enorm røykutvikling, samtidig som utrykningsetatene satte sitt preg på bymiljøet. Nærliggende barnehager og skoler til Sydhavna, hvor «eksplosjonen» skjedde, ble i tillegg evakuert.

Onsdag skal beredskapens testes da det oppstår «oljelekkasje» mellom Katten og Ulvøya.

Målet med øvelsen er å trene på overordnet beredskapsplan, evakuering av befolkning, krisekommunikasjon og samarbeid mellom nødetater, direktorater og kommunen. Dette for å vær i stand til å håndtere ulike kriser.

Øvelsen inkluderer politiets øvelse «Liv» og Helsedirektoratets årlige nasjonale helseøvelse.T

"
Powered by Labrador CMS