Voldsdømt vekter jobber som før

En voldsdømt vekter med lederansvar og styreverv i selskapet hvor han jobber, er fortsatt i tjeneste. Han er overbevist om å bli frikjent når lagmannsretten skal behandle anken hans.

Publisert

Det var i september i fjor at vekteren var på jobb som innleid ordensvakt på et utested. I forbindelse med bortvisning av en beruset gjest oppsto det basketak.

Påtalemyndigheten hevder ifølge tiltalebeslutningen at vekteren kastet eller slang fornærmede ned i bakken, og at han la seg oppå mannen, med den følge at det oppsto kneskade i form av blant annet røket korsbånd. Ifølge dommen resulterte skaden i to måneders sykmelding og behov for krykker og skinne i cirka fire uker.

Vekteren, som jobber i et vakt- og sikkerhetsselskap på Østlandet, ble innkalt til avhør en måned etter den påståtte voldsepisoden. I august møtte han som tiltalt i tingretten.

Fagdommeren og de to meddommerne var enstemmige da de fant ham skyldig, og satte straffen til fengsel i 60 dager. I skjerpende retning la retten vekt på at mannen er dørvakt, og at han burde klart å håndtere en slik situasjon på en annen måte. Det ble i formildende retning lagt vekt på at vekteren var ustraffet, og at fornærmede hadde fått flere anledninger til å forlate stedet.

Vekteren anket umiddelbart da dommen ble avsagt 22. august.

– Dommen er ikke rettskraftig og rullebladet mitt er derfor å anse som rent. Jeg kunne ikke handlet annerledes overfor gjesten, som først i ettertid påsto at han var skadet. Verken politiet – som kom til stedet etter at vi hadde ringt etter dem – eller mine vekterkolleger så at han ble skadet. Det var heller ingen av oss som så at han haltet seg derifra. I retten ble det opplyst at fornærmede ikke hadde kontaktet lege før dagen etter, sier vekteren til Aktuell Sikkerhet.

Han akter å fortsette som vekter Det samme gjelder for oppgavene han har knyttet til generell administrasjon, samt til opplæring av vektere til ordenvakttjenste. Dette er arbeid han utførte for arbeidsgiveren både før hendelsen, mens han var under etterforskning og etter rettssaken. Få dager etter at dommen falt, holdt han ordensvaktkurs.

– Som sagt har jeg fortsatt rent rulleblad. Jeg har dessuten spilt med åpne kort og holdt politidistriktet hvor selskapet er registrert orientert hele veien. Det samme har jeg gjort overfor arbeidsgiveren min. Hadde jeg ikke gjort det, er det ikke sikkert at politiet hadde vært så positive til å la meg fortsette inntil lagmannsretten har sagt sitt, sier vekteren.

Aktuell Sikkerhet har vært i kontakt med det aktuelle politidistriktet, men der nekter de å kommentere enkeltsaker. Det eneste som opplyses der, er at bedriften som vekteren jobber for er godkjent. Det lot seg ikke gjøre å få svar på om dommen vil påvirke vekterens eller selskapets godkjenning. Hvorvidt vekteren har godkjenning eller ikke, fikk vi heller ikke opplyst som en følge av at de ikke kommenterer enkeltsaker.

En begjæring om innsyn i eventuelle dokumenter i saken, er avslått av samme politidistrikt.

I henhold til vaktvirksomhetsloven er det selskapets ledelse som skal vurdere om hver enkelt ansatt er skikket og har nødvendig tillit til å jobbe som vekter eller ordensvakt. Daglig leder hevder at selskapet aldri mottok noen formell henvendelse fra politiet om at den ansatte var under etterforskning. De har ifølge ham heller ikke mottatt noen slik henvendelse etter at dommen falt.

– Dette er en vekter som er svært kompetent i jobben sin. Han har vår absolutte tillit til å fortsette med de samme arbeidsoppgavene som han hadde før. Det er mange forhold i denne saken som ikke er kommet frem ennå. En vaktrapport, to vaktkollegers vitneforklaringer og en videofilm politiet er kjent med, gjør at jeg støtter vekteren fullt ut. Den endelige bevisførselen vil komme i lagmannsretten og ut fra min kunnskap vil han aldri bli dømt der. Derfor vil det være helt feil signal å sende dersom vi skulle suspendere han, sier vekterens daglige leder.

– Tre dommere og en politiadvokat er overbevist om at vekteren har gjort seg skyldig i alvorlig voldsutøvelse i form av legemsbeskadigelse. Har dere vurdert å ta ham ut av opplæringsfunksjonen og det operative arbeidet inntil en endelig dom foreligger?

– Ja, det har vi vurdert. Konklusjonen er at vi støtter ham og ikke ser noen grunn til suspensjon. Vi mener han ikke har gjort noen galt.

– Frykter du omdømmet til vaktselskapet og/eller vekterne som yrkesgruppe ved å la en voldsdømt fortsette som vekter?

– Det har vi tenkt gjennom, og den risikoen er vi villige til å ta. Det vil selvsagt alltid være noen som oppfatter dette som negativt. Men vi mener altså at dommen er feil, og at vekteren både har skikkethet og nødvendig tillit til å utføre yrket sitt. Vi stiller oss for øvrig undrende til at rapporten fra politiet på stedet ble skrevet fem måneder etter hendelsen, og at en av vekterne våre ble innkalt til avhør først da det var igjen tre dager til hovedforhandlingen, sier den daglige lederen.

– Hva tenker du om din egen fallhøyde og dømmekraft dersom lagmannsretten også finner han skyldig?

– Som sagt forholder jeg meg til at han er uskyldig og at dommen beror på vitneforklaringer fra berusede vitner, samt at usannheter er blitt trodd. Jeg er ikke i tvil om at han skal få beholde jobben og de fullmakter han har hatt. Situasjoner som den vi her snakker om kan nærmest daglig skje alle ordensvakter i ethvert selskap. Derfor vil jeg som sjef vise at jeg støtter medarbeidere som urettmessig blir beskyldt for ulovligheter i tjenesten, sier den daglige lederen.

Powered by Labrador CMS