IMG_5362

Obama-rådgiver til Sikkerhetskonferansen

Når NSR åpner dørene til Sikkerhetskonferansen 2014, er Richard Alan Clark en av mange kapasiteter som entrer podiet. Han jobber for Barack Obama, og er blant annet presidentenes rådgiver i cybersecurity.

Publisert

Fungerende direktør Arne Røed Simonsen og påtroppende direktør Jack Fischer Eriksen (foran) gleder seg til Sikkerhetskonferansen. (Foto: Even Rise)

23. og 24. september inviterer Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) til sin årlige konferanse i Oslo. Sikkerhetskonferansen 2014 blir intet unntak hva gjelder spennende og lærerike foredrag av og med sikkerhetsengasjerte mennesker.

Etter at fungerende direktør Arne Røed Simonsen har ønsket velkommen, vil statssekretær Hans Røsjorde åpne arrangementet på vegne av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP). Deretter deles den prestisjetunge Fidusprisen ut. Formålet med prisen er å skjerpe bevisstheten hos privatpersoner og i næringslivet om behovet for informasjonssikkerhet. Den går til en bedrift eller en offentlig aktør som har utmerket seg innenfor informasjonssikkerhet.

I år er det resultatene av Mørketallsundersøkelsen som presenteres. Den har en sentral plass i opplysnings- og informasjonsstrategien mot næringslivet og offentlige myndigheter. Gjennom den hentes det inn fakta om IT-tilstanden i privat og offentlig næringsliv.

Selve presentasjonen sørger leder Janne Hagen ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) for. Hun er leder for NSRs Informasjonssikkerhetsutvalg.

Undersøkelsen kommenteres videre av administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet, direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Senere på dagen er samhandling et tema. I den forbindelse vil både generalmajor Odd Egil Pedersen fra Cyberforsvaret og Kjetil A. Hatlebrekke fra Nets Norway bidra.

Avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) vil gi konferansedeltakerne et innblikk i situasjonsbildet når det gjelder dataangrep og sårbarheter. Etter at Roar Thon har fulgt opp med et case innen alvorlig dataangrep, følges denne delen av programmet opp med paneldebatten «Hva ville gjort forskjellen». Det blir videre gitt to eksempler på «Dataangrep fra oppdagelse til anmeldelse» og «Fra anmeldelse til dom» ved henholdsvis Eldar Lillevik i DNB og Erik Mostue og Bjørn Erik Aubert i Kripos.

Den første dagens avslutning starter med temaet risikostyring og strategisk kommunikasjon hvor FFI-forsker og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og FFI-forsker og tidligere FN-rådgiver Henning A. Søgaard.

Helt til slutt toppes den første dagen med Richard A. Clarke som er styreformann og administrerende direktør i Good Harbor. Han skal snakke om «fra total frihet til total kontroll på internett». Clarke har jobbet for tre tidligere presidenter og er i dag rådgiver innen cybersecurity for president Barack Obama.

Assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther åpner konferansens dag to, og følges opp av avdelingsleder Eivind Borge i Kripos. Hans innlegg avsluttes med en paneldebatt med tema «Bedre samarbeid mot arbeidsmarkedskriminalitet – Hva må til?». I denne debatten deltar Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL, direktør Tore Eugen Kvalheim i AF, Spekter, assisterende riksadvokat Knut Erik Sæter og direktør Ingrid Finboe-Svendsen i Arbeidstilsynet.

Påtroppende NSR-direktør Jack Fischer Eriksen, som blant annet har erfaring fra både næringslivet og politiet vil i forlengelsen av debatten snakke om hvordan næringslivet og politiet bør kommunisere med hverandre. I den forbindelse blir det også en politisk debatt om viktigheten av privatoffentlig samarbeid om sikkerhet og kriminalitet. I denne skal Anders B. Werp (H) og Jorodd Asphjell (A) delta. Begge sitter i Justiskomiteen.

Et av de mest spennende innleggene under Sikkerhetskonferansen 2014 sørger trolig Arild Retvedt Øyen for. Han er tidligere ambassadør i Angola, Uganda og Algerie. Han var blant annet i Algerie under terrorangrepet mot Statoil-anlegget der.

Politioverbetjent Espen Scavenius i forhandlergruppen i Oslo politidistrikt følger opp dette med et innlegg om hva en bør gjøre i gissel- og kidnappingssituasjoner.

Helt til slutt før Sikkerhetskonferansen avsluttes med en oppsummering av NSR-styreleder Frode Bjeglerud, , vil tidligere nestleder for FNs våpeninspeksjoner Charles Duelfer snakke om trusselbildet internasjonalt og utfordringene dette påfører næringslivet.

Her kan du lese mer om programmet.

"
Powered by Labrador CMS