Høyre sikret ny sikkerhetsleverandør i siste liten

Høyre har i all hast skaffet seg ny sikkerhetsleverandør til landsmøtet som starter fredag. Det nye vaktselskapet overtar for Safe Security som gikk konkurs sist uke - samtidig som politiet jobbet for å frata selskapet godkjenningen på grunn av påståtte lovbrudd.

Publisert

Daglig leder Harald Lilleeidet i PSS Securitas AS. (Foto: Even Rise)

Det er PSS Securitas som i dag ble valgt til å være sikkerhetsleverandør under Høyres landsmøte på Gardermoen til helga. Statsminister Erna Solberg og partiets ti statsråder er blant deltakerne.

Organisasjonssjef Thomas Berg Olsen i Høyre fikk det travelt da det i helga ble kjent at Safe Security sist uke ble slått konkurs. Bakgrunnen for konkursbegjæringen var uoppgjort skattegjeld på mer enn to millioner kroner.

- PSS Securitas er et kjent firma og de kjenner dessuten hotellet som landsmøtet skal være på. Den oppståtte situasjonen ga oss ingen tid til å kjøre noen bred anbudsprosess, så derfor kontaktet vi kun dem, sier han.

- Det Høyre ble utsatt for ligner mange klassiske eksempler på hvordan mangelfull innhenting av dokumentasjon kan ramme.Generelt kan jeg også legge til at det er altfor mange som driver risikosport i form av kun å vurdere pris når sikkerhetstjenester skal kjøpes inn.Å kjøpe billig kan plutselig bli veldig dyrt og krevende. Men jeg understreker at jeg ikke har kjennskap til hva som lå til grunn for Høyres valg av Safe Security, og jeg har heller ingen kunnskap om selskapets drift utover hva som er presentert i media, sier daglig leder Harald Lilleeidet i PSS Securitas.

Politiet ga Safe Security tillatelse til videre drift på midlertidig basis etter konkursåpningen. Forutsetningen var at driften skulle ivaretas av boet.

Bostyrer Svein-Harald Foss gjorde det imidlertid klart at dette ikke ble aktuelt.

På tross av bostyrerens beslutning opprettholdt Safe Security AS driften, blant annet med å gjennomføre planlagt vakthold under Fremskrittspartiets landsmøte sist helg. Selv om dette var brudd på loven fordi det ikke er tillatt å utføre vektertjenester uten å være ansatt i et godkjent vaktselskap, lot Fremskrittspartiet Safe Security få fullføre oppdraget.

Parallelt med kampen mot skattemyndighetene og deres inndriving av Safe Securitys skattegjeld, har lederen i vaktselskapet også måttet svare på en nedslående rapport fra politiets kontroll av firmaet tidligere i vår. Konklusjonen i rapporten er at politiet vil frata selskapet retten til å drive godkjent vaktvirksomhet. Bakgrunnen er at politiet mener driften har basert seg på flere lovbrudd.

I motsetning til Fremskrittspartiet tok Høyre, som også hadde gjort avtale med Safe Security om vakthold under sitt årsmøte, ansvar. De besluttet umiddelbart, etter å ha blitt gjort kjent med konkursen, å velge en alternativ leverandør. Det var ifølge Berg Olsen heller aldri på tale å la seg bistå av noen fra Safe Security til å finne en erstatter.

- Lærdommen vår av det som har skjedd er at det i alle sammenhenger er viktig å sjekke papirene til leverandører man skal bruke. Det gjelder ikke minst sikkerhetstjenester, noe som blir viktigere og viktigere - og en større og større del av arrangementene våre, sier Berg Olsen.

- Vi brukte Safe Security under fjorårets landsmøte og har ingen ting å utsette på jobben de gjorde da. Undersøkelsene vi gjorde i forkant av 2013-landsmøtet, ble ikke oppdatert før signeringen av årets kontrakt, legger han til.

Daglig leder i PSS Securitas er glad for at Høyre valgte hans selskap til å sikre årets landsmøte. Han skulle imidlertid sett at henvendelsen hadde kommet tidligere.

- Vi evner å snu oss rundt og hjelpe til når noen utfordres slik som Høyre ble denne gangen. Det er imidlertid i de fleste tilfeller unødvendig å havne i slike situasjoner. For det første må de som kjøper sikkerhetstjenester bli flinkere til å kvalitetssikre leverandøren. Også oppdragsgiveren har et ansvar for at vaktvirksomhetsloven følges. Med de prisene som mange opererer med, er det ikke mulig å drive lovlig. Derfor må andre kriterier enn kun pris bli med i vurderingen når leverandører skal velges. Det er også på tide at politiet i hele Norge blir samstemte om hvordan de håndhever vaktvirksomhetsloven – og at de faktisk forholder seg til den slik som lovgiverne har ment. En av politiets oppgaver er å ivareta all lovlig virksomhet. Det vil si at de må reagere mot dem som ikke driver lovlig virksomhet. I vår bransje har politiet sviktet på dette området, sier Lilleeidet.

Bjørnar Borge, daglig leder i Safe Security, har overfor Aktuell Sikkerhet sagt følgende om politiets varsel om tilbakekallelse av godkjenningen:

Når det gjelder varslet om den mulige tilbakekallelse av selskapets tillatelse, så har jeg svart på denne og opplyst hvilke forbedringstiltak jeg har iverksatt. Med andre ord mener jeg at det ikke var noen grunn til å vurdere tillatelsen vår.

Se for øvrig reportasjene om konkursåpningen, Fremskrittspartiets bruk av Safe Security, politiets reaksjon mot et utested som lørdag brukte Safe Security og Høyres reaksjon da de oppdaget at sikkerhetsleverandøren deres ikke lenger er operativ.

"
Powered by Labrador CMS