Feiret av kolleger og venner

Sikkerhetsbransjens fagsjef Runar Karlsen fylte nylig 50 år. Mandag ettermiddag møtte kolleger og bransjefolk opp i Næringslivets Hus for å feire jubilanten.

Publisert

Martin Holmen var blant dem som hedret Runar Karlsen mandag. (Foto: Even Rise)

Runar Karlsen er mannen som tiltrådte som sikkerhetsbransjens fagsjef i NHO Service tidlig i 2011. Da hadde han blitt hentet fra jobben som sikkerhetssjef i Varner Gruppen. En av hovedoppgavene i stillingen var å heve vekternes status. I dag er det en felles forståelse blant de aller fleste - både i og utenfor bransjen - at sikkerhetsfagets seriøsitet og omdømme er løftet mange hakk i Runar Karlsens tid.

Han har vært, og er blant annet et bindeledd mellom aktørene i bransjen, og han fronter og bistår deres arbeid - ikke minst opp mot politiske miljøer, byråkratiske nøkkelfunksjoner og sentrale myndigheter for øvrig. Ledelsen i NHO Service, med Petter Furulund og Anne Jensen i spissen, konstaterer at Karlsen leverer i henhold til stillingsbeskrivelsen som krever at han gir service til medlemmene og gjør samfunnet oppmerksom på de sikkerhetsutfordringer og sikkerhetsløsninger Norge står overfor. Det ligger også i jobben å videreføre og utvikle bransjens tiltak for seriøsitet og faglig utvikling, samt følge opp opplæringskravene som til enhver tid gjelder.

Før Runar Karlsen begynte i Varner Gruppen, hvor han var sikkerhetssjef for konsernets 1300 butikker fordelt på 11 kjeder i ni land, var han vekter i blant annet Drammen Vaktkompani, ISS Securi-system og til slutt Securitas. I de to sistnevnte selskapene hadde han også lederstillinger.

- Jobben gir meg faktisk mer enn jeg trodde den skulle gjøre. I tillegg til generelle, interessante og spennende sikkerhetsfaglige saker, har politiske og organisasjonsmessige utfordringer også bidratt til at jeg har utviklet meg selv. Jeg har også vært nødt til å lære meg flyplass- og havnesikkerhet som jeg ikke kunne noe om fra før. Jeg er ydmyk, og evner å lytte når det er behov. I denne funksjonen er det nødvendig å jobbe strategisk og langsiktig i mange situasjoner. Jeg føler at vi får til mye, sier Runar Karlsen.

Petter Furulund sier at Runar Karlsen (foran) er rett mann i fagsjefstillingen for sikkerhetsbransjen. Mandag ble Karlsens 50-årsdag markert. (Foto: Even Rise)

- Runar Karlsen er rett mann på rett plass. Som kollega er han en behagelig ressurs med enorm faglig kompetanse. Han har løftet hele sikkerhetsbransjen. Med Runar fikk vi en mann som hadde nyttig erfaring som kunde hos våre medlemmer. Gjennom Varner Gruppen hadde han også skaffet seg betydelig erfaring og kunnskap fra Øst-Europa, noe som er viktig i hans nåværende stilling fordi samfunnet har utviklet seg slik det har gjort, var blant karakteristikkene administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service kom med under 50-årsmarkeringen mandag.

- Han har tillegg bidratt til å skape et bedre klima mellom arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Situasjonen er ikke så tilspisset som den var før han begynte hos oss. Med sin rolige væremåte og effektive måte å jobbe på, er han et scoop for bransjen og en person det er umulig ikke å bli glad i, la han til.

Administrerende direktør Martin Holmen i Securitas og administrerende direktør Rolf Gunnar Reisænen i Nokas Aviation Security var bransjens representanter i ansettelsesprosessen mot slutten av 2010. Begge brukte mandagens anledning til rose Runar Karlsen for måten han håndterte bransjen på allerede mens han var kunde i form Varner Gruppens sikkerhetssjef.

Rolf Gunnar Reisænen representerte Nokas da Runar Karlsen ble feiret. (Foto: Even Rise)

- Du var en spesiell kunde som prøvde å lære oss leverandører hvordan vi skulle forholde oss til kundene våre. Det var noe vi nyttiggjorde oss av. Du har gjort mye for å sette bransjen på kartet, både før og etter at du begynte i NHO Service, sa Reisænen på jubileet.

Martin Holmen gjorde i sin tale et poeng ut av at grunnlaget for Karlsens bransjekunnskap ble skapt nettopp i Securitas.

- Du kjenner begge sidene av bordet og forstår kundebehovene. Allerede hos oss jobbet du med kompetansehevende tiltak, og det har du fortsatt med den dag i dag. Vaktbransjen er glad for å ha deg som fagperson, og det er blant annet spennende at du er i ferd med å få oss på kartet også når det gjelder beredskapsplanlegging, sa Holmen.

Seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets Sikkerhetsråd har kontor i Næringslivets Hus hvor Karlsen og resten av NHO Service også holder til.

- Vi setter veldig stor pris på å være i samme hus, og er glade for å kunne diskutere faglige spørsmål med deg. Du kom for øvrig inn i Næringslivets Sikkerhetsråd mens du fortsatt var i Varner Gruppen, og ble etter en tid som vanlig medlem valgt til nestleder av vårt konsultative råd. I dag er du rådsleder, en jobb det er bred enighet om at du skjøtter bra, sa Røed Simonsen.

Arne Røed Simonsen (t.v.) i NSR er glad for å ha Runar Karlsen som samarbeidspartner. (Foto: Even Rise)

På vegne av de ansatte i NHO Service beskriver Gry Tollefsen Karlsen som en empatisk, men beskjeden kollega.

- Vi setter stor pris på deg, men vet lite om personen Runar Karlsen. Vi har lært mye om deg her i dag, smilte hun, og overrakte ham blant annet et sverd som symboliserer TV 2-seriens humoristiske Samurai Sikkerhet.

- Takk for mulighetene jeg har fått gjennom stillingen som fagsjef i NHO Service. Jeg var aldri i tvil om jeg skulle takke ja da tilbudet kom, sier Runar Karlsen.

Gry Tollefsen ga Runar Karlsen et sverd fra kollegene som symboliserte humor-selskapet Samurai Sikkerhet. (Foto: Even Rise)

Powered by Labrador CMS