Voldssiktede til politiet: – Vi var ikke ordensvakter

Begge de to som søndag kveld ble siktet for å ha gitt en restaurantgjest juling, nekter for å ha vært stedets ordensvakter. Sikkerhetsselskapet som vanligvis har vaktholdet på stedet, opplyser at de kun er engasjert der på fredager og lørdager.

Publisert

Det er Proff Security AS som har avtale om vakthold ved den aktuelle restauranten sentralt i Oslo sentrum. Aktuell Sikkerhet har ikke klart å komme i kontakt med daglig leder Kaisar Ali, men avdelingsleder Stian Bjerkenås i Proff Security svarer følgende i Alis fravær:

- Vi har vaktholdet på det aktuelle stedet kun på fredager og lørdager. Derfor var det ingen representanter fra oss der da den påståtte voldsepisoden skjedde, sier avdelingsleder Stian Bjerkenås.

Politiførstebetjent Hans Rikard Kjørholt ved Grønland politistasjon opplyser at begge de to siktede mennene ble løslatt fra politiets varetekt mandag ettermiddag.

- De har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffeskyld. Siktelsen, som omfatter legemsfornærmelse, opprettholdes mot begge to. Etterforskningen fortsetter, blant annet for å avklare hvilke roller de to hadde på utestedet, sier han til Aktuell Sikkerhet.

Begge de siktede nekter for å ha jobbet som ordensvakter. De har ifølge politiet opplyst at de var ansatt ved utestedet, men med arbeidsoppgaver som blant annet matlaging og servering. Årsaken til episoden som umiddelbart ble en voldssak, har de forklart med at de ikke ønsket gjesten tilstede på grunn av beruselse.

- Utga de seg for å være ordensvakter i den situasjonen som oppsto?

- Det er noe av det vi forsøker å avklare, sier Kjørholt.

- Hadde de noen form for uniformering som tilsier at de fremsto som ordensvakter?

- Ut fra de opptakene vi har sett av det som skjedde, så er vårt foreløpige inntrykk at de ikke hadde noen form for vekteruniformering, sier Kjørholt.

- Vi vil avhøre innehaveren av stedet for å danne oss et bilde av hvilket ansettelsesforhold og hvilke arbeidsoppgaver de to siktede eventuelt hadde, legger han til.

Parallelt med at politiet etterforsker den påståtte voldsepisoden, venter de på en formell begjæring om påtale fra fornærmede. Politiet kjenner hans identitet, og opplevde han som samarbeidsvillig da de ankom stedet. Hans Rikard Kjørholt har ingen grunn til å tro at vedkommende, som er i 20-årene, ikke vil anmelde det han ble utsatt for. Det vil de avklare så raskt de kommer i kontakt med vedkommende.

– Hva skjer hvis han ikke anmelder saken?

- Dersom han formelt ikke krever påtale, kan det bli tatt ut offentlig påtale. Men i en slik sak der straffebudet begrenser seg til legemsfornærmelse, skal det mye til. Dette er noe juristen eventuelt må ta stilling til ut fra hva bevismaterialet sier om sakens alvorlighetsgrad, sier Kjørholt.

Politiet vil få avklart fornærmedes skader når de snakker med ham. Dersom disse viser seg å være alvorligere enn først antatt, kan siktelsen mot de voldssiktede bli utvidet.

– Kan du, etter å ha sett levende bilder fra utestedet, si noe om hvor ille dette kunne ha gått?

– Det blir rene spekulasjoner, men når noen kastes i bakken på denne måten kan det gå skikkelig galt.

Utestedet hvor de to siktede jobber, har ikke tillatelse til å drive egenvakthold. Det foreligger heller ikke noe pålegg fra politiets side om at de skal ha eksterne vakter, utover at det er innehaverens ansvar å holde ro og orden på eget skjenkested.

Les i Aktuell Sikkerhet om politiets umiddelbare oppfatning av det som skjedde

Se levende bilder fra episoden i VG

"
Powered by Labrador CMS