IMG_4806

Vektere fratas retten til å jobbe etter kurs-juks

Et ukjent antall vektere og ordensvakter vil miste retten til å jobbe fordi de er utdannet av instruktører som ikke har gjennomført opplæringen slik reglene krever. Nå har Politidirektoratet startet granskning i sikkerhetsbransjen etter avsløringen om falske kursbevis.

Publisert

Politidirektoratet skal nå finne ut hvor omfattende kursjukset i sikkerhetsbransjen har vært. (Foto: Even Rise)

Dette skriver fagbladet Aktuell Sikkerhet i sin nyeste utgave.

Myndighetene har over tid hatt mistanke om omfattende bruk av lettvinte løsninger for å komme gunstig ut både når det gjelder kostnader og tidsforbruk i forbindelse med utdanning av vektere.

– Det er med stor uro vi registrerer at det faktisk jobber vektere der ute som ikke er godkjente. Alle som avsløres for juks vil miste den tilliten de eventuelt måtte ha fått som opplæringsbedrift. Tilbakekallelse av vektergodkjenningen blir også en realitet for dem som er utdannet på kurs der forutsetningene er brutt, sier seniorrådgiver Bjørn A. Helland i Politidirektoratet til fagbladet Aktuell Sikkerhet.

– Det gjelder både for dem som har handlet i god tro, i den forstand at de ikke har visst om jukset, og alle dem som har mottatt vektergodkjenning vel vitende om at det skjedde på falske premisser, legger han til.

Granskningen Politidirektoratet har satt i gang omfatter kartlegging av samtlige vekterkurs fra og med januar 2011. I første omgang pålegges opplæringsbedrifter å innrapportere samtlige kurs som er avholdt, hvilke instruktører som er brukt på hvert enkelt kurs og i hvilke fag. I tillegg skal rapporten inneholde en fullstendig oversikt over antall deltakere på hvert enkelt kurs med fornavn, etternavn og fødselsdato. Antall beståtte og ikke-beståtte kandidater skal bekjentgjøres, og det må redegjøres for hvordan den praktiske delen har vært administrert og gjennomført.

Etter at innsamlingen av denne informasjonen er gjennomgått og systematisert, vil de utdannede vekterne i større eller mindre grad involveres slik at opplysningene kan etterprøves.

Les mer i papirutgaven av Aktuell Sikkerhet, som for øvrig kan lastes ned her.

Der kan du også lese om at politidistriktenes har ulike måter å håndtere vaktvirksomhetsloven på, samt lederartikkelen hvor det blant annet står hvorfor politiet bør etablere ett nasjonalt team som gis ansvaret for godkjennelser og kontroll av sikkerhetsbransjen, samt ajourhold av et fremtidig vekterregister.

"
Powered by Labrador CMS