- Ni av ti konflikter løses verbalt

Torsdag ble en togpassasjer i konflikt med NSBs billettkontrollører påført armbrudd da vektere holdt ham tilbake på Oslo Sentralstasjon. Dette er det stedet i Norge hvor Nokas har absolutt størst utfordringer hva gjelder vold og trusler.

Publisert

(Foto: Even Rise)

En 24 år gammel mann ble torsdag ettermiddag avslørt av billettkontrollører fra NSB da han ikke hadde validert billetten sin for togturen inn mot Oslo Sentralstasjon. Det oppsto uenighet mellom mannen og kontrollørene inne på toget, noe som fortsatte på perrongen og videre inn i stasjonsbygningen. Der følte kontrollørene situasjonen så truende at vektere fra Nokas ble tilkalt.

Konflikten endte til slutt med at politiet kjørte mannen til legevakta med armbrudd etter den fysiske konfrontasjonen som oppsto med de tilkalte vekterne.

Hendelsen omtales på VG Nett, hvor deler av hendelsen også presenteres i form av et opptak filmet av et vitne.

I et intervju med VGTV varsler mannen som ble tatt uten gyldig billett at han vil anmelde det påståtte overgrepet.

– I tillegg til at vi har overlevert rapporter til politiet, er det også sikret overvåkingsopptak som vi mener at viser et mer helhetlig og nyansert bilde av det som skjedde. Også dette har politiet fått tilgang til. Vi ser frem til at politiet eventuelt etterforsker saken, og vil selvsagt bidra til å belyse den så godt vi kan, sier kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i Nokas.

Oslo Sentralstasjon er det stedet i Norge hvor Nokas har absolutt størst utfordringer hva gjelder vold og trusler. I årets første kvartal ble det ifølge selskapet levert 30 politianmeldelser for vold mot vektere. Så mange som 3.036 personer ble bortvist og 114 ble holdt tilbake av vektere i samme periode. Det opplyses at annenhver person som vekterne tar tak i har gjenstander de kan stikke med, eller at de bærer andre typer våpen.

– Oslo Sentralstasjon er et spesielt objekt på grunn av sin størrelse, men også fordi det til enhver tid er en enorm menneskemengde inne i bygget. Dette, kombinert med alle problemene knyttet til bråk og ustabile folk, krever en utrolig høy dyktighet hos vekterne. Vi lar aldri noen med kortere enn ett års erfaring få jobbe her. Det er også obligatorisk med konflikthåndteringskurs for alle i forkant av at de begynner på Oslo Sentralstasjon. Det stilles store krav til egnethet for å jobbe i et miljø som kan være så til de grader psykisk belastende, sier driftssjef Ronny Bjerke og Gunstein Strandberg som er leder for kjøpesenteravdelingen i Nokas.

De hevder at vekterne i ni av ti tilfeller vinner alvorlige konfrontasjoner gjennom verbal overbevisning.

45 vektere har arbeidsplassen sin på Oslo Sentralstasjon. I siste papirutgave av Aktuell Sikkerhet står det at én av dem var langtidssykmeldt i første kvartal, mens korttidssykefraværet nærmet seg sju prosent.

Korttidsfraværet for vektere generelt i Nokas, ligger på to til tre prosent avhengig av tjenestegren.

– Oslo Sentralstasjon er blant objektene i Nokas med høyest sykefravær, sier Bjerke.

– Vi er nødt til å få mer synlig politi på plass før det skjer noe langt alvorligere. Vi må kunne forvente en tryggere arbeidshverdag i vår innsats med å skape ro og orden. Ingen skal måtte ha det slik på jobb, sier hovedverneombud Kenneth Bøhlerengen til Aktuell Sikkerhet om den tøffe hverdagen vekterne møter på Oslo Sentralstasjon.

Her kan du lese hva VG skriver om saken, blant annet hvordan politiadvokat Kai Spurkland forklarer vekteres rett til bruk av makt.

"
Powered by Labrador CMS