Erna imponert over cyberkrim-bekjempelse

Statsminister Erna Solberg engasjerer seg i kampen mot data-kriminalitet og lot seg i dag imponere av flere tunge fagmiljøer.

Publisert

- Besøket på CCIS var spennende og interessant, sier statsminister Erna Solberg som understreker at hele miljøet i Oppland imponerte henne. (Foto: Høgskolen i Gjøvik)

– Jeg skjønner godt at miljøet i Gjøvik får internasjonal oppmerksomhet, sier statsminister Erna Solberg (H) til Aktuell Sikkerhet.

I dag besøkte hun, foruten Cyberforsfaret i Lillehammer, Gjøvik hvor programmet besto av presentensjoner fra institusjoner som markerer seg innen cyber- og informasjonssikkerhet.

Først ble hun tatt i mot av rektor Jørn Wroldsen ved Høgskolen i Gjøvik hvor Nasjonalt forskningssenter i Cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS) ligger. Deretter fortalte Tone Hoddø Bakås om aktivitetene og kompetansen som Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) representerer.

Også styreleder Morten Irgens og dekan Nils Kalstad Svendsen slapp til orde og redegjorde energisk om etableringen og det allerede internasjonale samarbeidet CCIS er blitt en del av. Irgens understreker overfor Aktuell Sikkerhet stor tilfredshet med at statsministeren prioriterer å orientere seg innen fagfeltet.

- Vi setter stor pris på at hun viser oss denne interessen, sier han.

– Cybersikkerhet er og har høy prioritet for regjeringen. Vi har også satt ned et offentlig utvalg som skal vurdere bildet fremover. Det gir oss et bedre beslutningsgrunnlag når vi skal ruste Norges digitale styrke for fremtiden, sier Erna Solberg.

Også justisminister Anders Anundsen (FrP) har vist interesse for fagmiljøene i Gjøvik. Han deltok i høst på åpningen av Nasjonal Sikkerhetsmåned, en internasjonal kampanje som Tone Hoddø Bakås også prioriterte å markedsføre overfor statsmininsteren i dag.

Hun understreket i tillegg hvilken rolle NorSIS er som et verktøy for regjeringen i å bedre informasjonssikkerheten i Norge. Dette poengterte hun blant annet ved å fortelle om årets opplæringspakke i forbindelse med at Nasjonal sikkerhetsmåned nådde ut til 275 000 ansatte i Norge. Hoddø Bakås ga også statsministeren et innblikk i hva gratistjenesten slettmeg.no bidrar med. Denne drives av NorSIS og opplever en stadig økning i antall henvendelser. I løpet av ett år håndterer de omkring 7000 henvendelser fra folk i alle aldre som har opplevd ulike former for krenkelser på nett.

– Jeg forstår godt at miljøet på Gjøvik får internasjonal oppmerksomhet for sitt arbeid, sier Solberg til Aktuell Sikkerhet.

På programmet i Gjøvik ble også statsministeren gitt en grundig demonstrasjon i scanning av blodårer og andre autentiseringsløsninger. Dette skjedde under en omvisting i biometrilabben.

– Jeg fikk demonstrert hva de kan i praksis. Miljøet i Gjøvik, sammen med Cyberforsvaret på Jørstadmoen i Lillehammer, gjør Oppland til et ledende fylke i Norge innen digital sikkerhet, sier statsministeren.

- Vi diskuterte CCIS' mange unike aspekter, inkludert at dette er et partnerskap hvor partene legger inn ressursene. Et interessant aspekt rundt denne modellen er at det ikke finnes akseptabel finansiering til sivil sikkerhetsforskning i Norge. Her er det sektordepartementene som har ansvar for at det drives adekvat kunnskapsoppbygging og forsking i sine sektorer. Justisdepartementet har det overordnede ansvaret for sivil informasjonssikkerhet. Det er samtidig det eneste departementet som reelt sett ikke har penger til forsking, sier Morten Irgens.

Som et apropos til dette viser han til nylig fokus på manglende midler til terrorforskning

- Vel tre år etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og på Utøya er det heller ikke midler til informasjonssikkerhetsforsking. Og det er samme grunn, sier han og fortsetter:

- I 2011 arbeidet en internasjonal komité med å evaluere norske forskningsmiljøer innen IKT. De fant kun ett substansielt miljø i Norge innen cybersikkerhet, nemlig fagmiljøet ved Høgskolen på Gjøvik. Det er nå er en sentral partner i CCIS. Og de fant ingen nasjonal strategi for å etablere og sette retning for cybersikkerhetsforskning. En av komiteens hovedkonklusjoner var at den totale mangel på en forskningsstrategi på cybersikkerhetssenteret er en fare for norsk sikkerhet. Fire år senere stilles spørsmålet "hva har skjedd for å rette på dette?". Svaret er kort, brutalt og tragisk: Ingenting, sier han.

Når det gjelder besøket hos Cyberforsvaret i Lillehammer, den militære organisasjonen som drifter, sikrer og forsvarer Forsvarets datasystem, nettverk og høyteknologiske plattformer mot angrep i og fra cyberdomenet, sier statsministeren følgende:

- Det var interessant å høre hvordan Cyberforsvaret jobber for å beskytte kritisk infrastruktur, og hvorledes de jobber med digitale trusler og utfordringer.

Hun fikk omvising i Forsvarets alarmsentral, Forsvarets ingeniørhøgskole, og fikk der orientering om hvilken kompetanse som skal til for å imøtekomme fremtidens utfordringer på nett.

Powered by Labrador CMS