Krogstad1

Avslørt av ny by-overvåkning

Med Ringsaker lensmannskontor i spissen, har Ringsaker kommune investert mer enn en halv million kroner i revolusjonerende videoovervåkning av Brumunddal sentrum. Etter få dager konstaterer lensmann Terje Krogstad at satsningen er vellykket.

Publisert

Lensmann Terje Krogstad med såpepakken og overvåkningsbilder av vedkommende som kastet den ut i fontenen. (Foto: Even Rise)

Videoovervåkning av offentlige områder i regi av politiet er i seg selv ingen revolusjon. Det er for lengst prøvd ut både andre steder i Norge og i utlandet - med ulike erfaringer og resultater.

– Det som gjør dette systemet unikt, er at vi kan følge med på det som skjer i sanntid. Operasjonssentralen, vaktlederne og patruljene ute har mulighet til å se overvåkingsbildene via Iphone, Ipad eller Mac. På den måten kan politiet prioritere ressursene dit hvor behovet er. De kan i tillegg danne seg et bilde av hva som eventuelt skjer, og på den måten forberede seg på hva de har i vente ved ankomst, sier lensmann Terje Krogstad.

Politiet kan også gå tilbake på opptakene og på den måten sikre bevis.

– Ringsaker kommune har bevilget penger, handelsstanden bidrar med plass til å henge opp kameraene og vi drifter hele overvåkningsanlegget. Det er viktig å understreke at det kun er politiet som har tilgang på bildene og at vi har gode rutiner for å slette dem i henhold til gjeldende lovverk, sier Krogstad.

Etter mindre enn en ukes drift, oppklarte Ringsaker lensmannskontor i dag skadeverk mot en fontene på torget i Brumunddal sentrum. Som en følge av det må en ung gutt nå møte hos politiet sammen med foreldrene sine.

– Vi har gode bilder som med tydelighet viser at han kastet såpe i fontenen. Dette er som guttestreker å regne, men for Ringsaker kommune og skattebetalerne er det snakk om at slikt skadeverk koster mange tusen kroner hver gang det skjer. Nå var det tredje gang i løpet av kort tid at dette skjedde, sier Krogstad.

- Politiets og kommunens mål er at innbyggerne skal føle det trygt og sikkert å bo og oppholde seg i kommunen. Vi mener at etableringen av denne videoovervåkingen vil støtte opp under dette. Når ting har skjedd har vi muligheten for å gå tilbake på lagret materiale og sikre bevis, legger han til.

I neste papirutgave av Aktuell Sikkerhet kan du lese mer om overvåkningsanlegget, samt se hvor mange som var med i anbudskonkurransen som ble vunnet av Nokas.

– Vi stilte krav om ansiktsgjenkjenning i de delene av sentrum hvor vi filmer. Og den løsningen som Nokas kunne levere var total sett best, også på pris, sier Krogstad.

Fem kameraer i Brumunddal sentrum skal gi politiet og lensmann Terje Krogstad bedre oversikt og gjøre byen tryggere for innbyggerne. (Foto: Even Rise)

Powered by Labrador CMS