Millionkonkurs i vaktselskap

Et vaktselskap med godkjenning i hele Norge har lenge forsøkt å betale millionene de skylder, men onsdag var tålmodigheten hos Skatt-Øst slutt. Nå er selskapet, som nylig også ble varslet om mulig tilbakekallelse av vakt-godkjenningen sin, konkurs.

Publisert

I mars hadde Gudbrandsdal politidistrikt en omfattende besøkskontroll hos Lillehammerselskapet Safe Security AS. I den forbindelse avdekket de, ut fra egne vurderinger, så graverende forhold at de 13. april sendte selskapet varsel om tilbakekallelse av tillatelsen de har til å utføre ervervsmessig vaktvirksomhet. Selskapet har tre ukers frist til å uttale fra denne datoen. Safe Security opplyser på sine egne nettsider at de før konkursen hadde godkjenning i samtlige norske politidistrikter.

Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdal politidistrikt viser til at rapporten fra tilsynet omfatter detaljerte personspesifikke opplysninger, og at den derfor er unntatt offentlighet. Med bakgrunn i innsynsbegjæring fra Aktuell Sikkerhet velger han likevel å gi ut konklusjonene:

- På bakgrunn av avdekkede brudd på vaktvirksomhetsloven, varsler vi om at politiet vurderer å tilbakekalle tillatelsen til å utøve ervervsmessig vaktvirksomhet.

- Det følger av vaktvirksomhetslovens paragraf sju at en tillatelse til å utøve vaktvirksomhet kan tilbakekalles dersom innehaveren, ledelsen eller eieren eller annen person som har vesentlig innflytelse på virksomheten i foretaket som har tillatelsen, eller noen ansatte i foretaket, har gjort seg skyldig i grov eller gjentatte overtredelse av særskilte vilkår for tillatelsen eller av bestemmelser fastsatt i eller i medhold av lov.

Men trusselen om tilbakekallingen av godkjenningen er bare en av utfordringene Safe Security AS har hatt den siste tiden. Også skattemyndighetene har i lang tid pustet selskapet i nakken. Under et rettsmøte i Gudbrandsdal tingrett onsdag, var ikke Skatt-Øst villig til å gi ytterligere ytsettelse.

De har nemlig litt mer enn to millioner kroner til gode hos Safe Security AS. Advokat Svein-Harald Foss er oppnevnt som styrer for boet etter onsdagens konkursåpning på Lillehammer.

Fredag formiddag hadde ikke Foss klart å skaffe seg oversikt over situasjonen, verken med tanke på om det er flere kreditorer enn Skatt-Øst eller om det kan bli snakk om eventuell midlertidig drift for å ivareta kundene til det konkursrammede selskapet.

På selskapets hjemmesider opplyses det at Safe Security har cirka 250 vektere som jobber kun for dette selskapet. Daglig leder Bjørnar Borge sier til Aktuell Sikkerhet at det på slutten var noe i overkant av dette antallet som var sysselsatt.

Han sier at det ikke finnes verdier i boet.

- Ved konkursåpningen var aktiviteten i selskapet tilnærmet lik null. Det var ikke rom for videre drift. Jeg har forsøkt å rydde opp etter at jeg overtok i 2009/2010, men uten å lykkes. På tross av at veksten har vært stor, er ikke gjelden redusert. Den gang var det kun 20 til 30 ansatte, sier Borge.

Han sier han lenge har forstått i hvilken retning det ville gå for Safe Security, og at en del av kundene er blitt overført til et selskap i Østfold som heter Safe Security Norge AS. Dette ble ifølge Brønnøysundregistrene stiftet på slutten av fjoråret.

- Kontraktene Safe Security AS hadde er overført til og ivaretas av Safe Security Norge AS i Østfold. Det innebærer også at noen ansatte flyttet over dit. Safe Security Norge AS eies og drives av Thomas Thorvaldsen, sier Borge.

Seksjonsleder Ellen Bente Gretland ved Østfold Politidistrikt kjenner ikke til at Safe Security Norge AS er godkjent. Thomas Thorvaldsen bekrefter overfor Aktuell Sikkerhet at selskapet ikke har godkjenning.

- Dette selskapet er dødt og har aldri hatt noen aktivitet. Det er ingen drift der, rett og slett fordi vi mangler godkjenning, sier han.

Thorvaldsen jobber som avdelingsleder for Safe Security AS i Østfold. Han var ikke kjent med onsdagens konkursåpning.

- Hva, er Safe Securtiy AS konkurs? Det har ingen fortalt meg, sier Thorvaldsen da Aktuell Sikkerhet konfronterer han med at arbeidsgiveren er pålagt å kaste inn håndkledet.

- Nei, nå vil jeg ikke si noe mer. Det håper jeg du har forståelse for. Dette må jeg sjekke opp, la han til.

- Er kundene til Safe Security AS informert om at de den siste tiden har fått vektertjenestene levert av Safe Security Norge AS og ikke Safe Security AS som tidligere?

- Nei, det har vi ikke informert dem om, sier Bjørnar Borge.

- Så du har altså overlatt kundene dine til et ikke-godkjent vaktselskap, og heller ikke informert om at dette selskapet mangler godkjenning. De har med andre ord ikke hatt mulighet til å sjekke det heller?

- Hvis du ser slik på det, så er nok det riktig. Men hensikten var å gjøre dette på en måte slik at kunden ikke merket overgang. Dette fordi det var ønskelig å beholde Safe-navnet. Det har aldri vært meningen å føre noen bak lyset, sier Borge.

- Har du eierinteresser i Safe Security Norge AS, eller har du noe med driften av dette selskapet å gjøre?

- Jeg har ikke noe annet forhold til Safe Security Norge AS enn at jeg har bistått dem litt i oppstartfasen.

- Safe Security Norge AS har adresse i Østfold, men postadresse i Lillehammer. Hvem disponerer postboksen de bruker?

- Det er meg, og det skyldes som sagt at jeg har hjulpet dem litt i starten, sier Bjørnar Borge.

- Når det gjelder varslet om den mulige tilbakekallelse av selskapets tillatelse, så har jeg svart på denne og opplyst hvilke forbedringstiltak jeg har iverksatt. Med andre ord mener jeg at det ikke var noen grunn til å vurdere tillatelsen vår, sier Borge.

Powered by Labrador CMS