Beitland

- Kampen er i gang

Etter at myndigheter og næringsliv møtte hverandre tidligere i år, er det iverksatt konkrete tiltak for å komme arbeidsmarkedskriminaliteten til livs. Først ute er Byggenæringens Landsforening.

Publisert

Direktør Kristine Beitland i NSR. (Arkivfoto: Even Rise)

- Kampen mot arbeidskriminaliteten er et felles ansvar, men næringslivet må også selv bidra til å rydde opp. I løpet av kort tid har vi sett betydelige resultater, men det er mye, mye mer å hente. Det samarbeidet vi ser mellom Byggenæringens Landsforening og politiet er svært positivt, sier direktør Kristine Beitland i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR)

Den siste tiden er arbeidskriminalitet satt på dagsorden som et betydelig samfunnsproblem. Spesielt det siste halvåret er det satt søkelys på utfordringen, særlig etter at et lenge etterlengtet samarbeid ble realisert i januar. Dette skjedde etter initiativ og sterkt påtrykk fra Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

Da møtte nemlig det såkalte Samordningsorganet til politiet representanter fra blant annet Hovedorganisasjonen Virke, Byggenæringens Landsforening og kontrollorganene innen skatt, arbeidstilsyn, toll og trygdeytelser.

Samordningsorganet består av assisterende politidirektør, assisterende riksadvokat, Kripos-sjefen og politimesteren i Oslo. Oppgaven deres er å bidra til en styrking av politiets innsats mot blant annet arbeidsmarkedskriminalitet.

Møtet anses å være historisk fordi det aldri før har vært et tilsvarende samarbeidsforum med tanke på arbeidsmarkedskriminalitet. Politidirektør Odd Reidar Humlegård erkjente under møtet at partene burde vært samlet for lenge siden, og uttrykte samtidig glede over engasjementet NSR har vist i saken.

NSR-direktør Kristine Beitland sa i møtet at hun gledet seg over de positive signalene som politidirektøren og riksadvokaten kom med, og forventet samtidig en økning i antallet oppklarte arbeidskriminalitets-relaterte saker. Hun uttalte også bekymring for de mange henleggelsene av slike saker.

I dag er Beitland fornøyd med utviklingen etter møtet i januar.

- NSR har lenge kjempet for et forsterket samarbeid med myndighetene, særlig politiet. Nå ser vi resultater. Etter nevnte møte er det etablert kontakt mellom politiet og Byggenæringens Landsforening. De utveksler informasjon om utviklingen, og Kripos er i full gang med å utarbeide en felles situasjonsbeskrivelse. Dette konkrete samarbeidet er initiert gjennom næringslivskoordinator Anne Catherine Gustafson i Kripos, sier Beitland.

Det jobbes også med et annet sentralt forebyggende prosjekt mellom NSR, Kripos, Økokrim, Politiets Sikkerhetstjeneste og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Dette har fokus på bakgrunnssjekk i forbindelse med ansettelser.

NSR-direktør Kristine Beitland (t.v.) og politidirektør Odd Reidar Humlegård. I midten direktør for Direktoratet for arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen. (Akrivfoto: Even Rise)

- I tillegg har politi- og påtalemyndighet varslet alle politidistrikter og særorgan om at innsatsen må skjerpes. Arbeidsmarkedskriminalitet er i år ett av tre fokusområder for Samordningsorganet. I den forbindelse har NSR i samarbeid med Byggenæringens Landsforening, med stor tydelighet, signalisert at lederne i næringslivet trenger en «verktøykasse» for å kunne forebygge kriminalitet. Vi foreslår at det i fellesskap med myndighetene raskt kan bli utarbeidet en dreiebok for ledere, sier Kristine Beitland.

Hun understreker at det ikke bare er bygg- og anleggsbransjen som sliter med useriøse og kriminelle konkkurrenter. Både transport, restaurant og renhold er blant dem som er spesielt utsatt for arbeidsmarkedskriminelle.

- Utviklingen er skremmende. Etablerte firmaer som driver seriøst konkurreres ut på pris av kriminelle. Sistnevnte tilbyr tjenester til lavere pris ved ikke å betale skatt og avgifter. De underbetaler ansatte som ofte kan mangle arbeids- og oppholdstillatelse, og fakturerer kanskje falskt. Dette skaper en håpløs konkurransesituasjon. Det er mange årsaker til at dette problemet må tas på største alvor, sier hun.

Direktør Kristine Beitland (t.h.) sammen med Vibeke Madsen fra Virke og Jon Sandnes fra Byggenæringens Landsforening. (Arkivfoto: Even Rise)

Powered by Labrador CMS