Cyber-krim på topp

I rapporten Tendenser i kriminaliteten - utfordringer i Norge 2014 som Politidirektoratet legger frem i dag, er cyberkrim blant «tre på topp» hva gjelder truslene mot Norge i 2014.

Publisert

Det kommer frem i en reportasje som Dagbladet presenterer i dag. I tillegg til cyberkrim, frykter det norske politiet også spesielt utviklingen rundt vold og hjemmelagede narkotiske stoffer.

- Kriminaliteten er mer global, internasjonal og teknologisk. Dette er utfordringen vi møter, sier assisterende avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen til Dagbladet.

- Cyberkrim er og blir en stadig større utfordring for det norske samfunnet. Det er veldig mye godt arbeid på gang i bekjempelsen av denne type kriminalitet, men samtidig må vi erkjenne at vi må øke kompetansen og kapasiteten. Vi har ikke all kunnskapen, men det er nøkkelen til å bekjempe kriminalitet. Vi ønsker et kunnskapsbasert politi, sier Roll-Matthiesen til avisen.

Han poengterer at utviklingen innenfor blant annet skimming har økt, og at utfordringen med å stoppe bedrageriene like effektivt som før er stor.

Noe av det gode arbeidet som er på gang, er et samarbeid mellom Høgskolen i Gjøvik (HiG) og Politihøgskolen om en masterutdanning innen datakriminalitet for politiet. Det er nemlig en kjent sak at mangelen på datakyndige etterforskere i politiet er stor. Aktuell Sikkerhet har tidligere skrevet om at behovet for slik kompetanse øker i takt med utviklingen i bruken av både telefoner og annet datautstyr. Etterforskningen av elektroniske spor, som er relevant i de aller fleste straffesaker, blir med andre ord mer og mer komplisert.

Formålet med å opprette mastergraden i bekjempelse av datakriminalitet er blant annet å gi etterforskere nok kunnskap om hvordan man etterforsker elektroniske spor. Dette har HiG allerede stor kompetanse på. Oppbyggingen av et nasjonalt kompetansesenter for cyber- og informasjonssikkerhet som er godt i gang, anses som unikt i europeisk sammenheng.

Les mer om studiet her.

For ett år siden ble et nytt forskningssenter lansert på HiG. Det markerte starten på en unik, innovativ og historisk satsning på informasjonssikkerhet.

– Dette er første gang næringslivet, akademika og myndighetenes politi- og sikkerhetsorganisasjoner går sammen om å løse en kompetanseutfordring ved å investere i akademika, sa direktør Kristine Beitland i Næringslivets Sikkeretsråd (NSR) til Aktuell Sikkerhet den gang.

Næringslivets Sikkerhetsråd har lenge vært betydelig engasjert i arbeidet mot datakriminalitet. Som en rådgiver rundt dette området, er Datakrimutvalget en av mange viktige støttespillere for dem. Datakrimutvalget kan du lese om her.

Her kan du lese hva Dagbladet skriver om rapporten som legges frem i dag.

Her finner du hele rapporten Tendenser i kriminaliteten - utfordringer i Norge 2014 som Politidirektoratet la frem i dag.

"
Powered by Labrador CMS