Bistår PST - har ikke sikkerhetsklarering

Tele- og internettansatte uten sikkerhetsklarering bistår PST og politiet i etterforskningsarbeid som krever avlytting. – Bekymringsfullt, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.

Publisert

Olsen er også leder av Stortingets kontrollutvalg. Årsaken til at ansatte i private tele- og internettselskaper ikke sikkerhetsklareres, er at det ikke er lov å kreve sikkerhetsklarering av dem.

– Det er bekymringsfullt. Det er bra at dette nå blir avdekket og kommer til overflaten, sier Olsen til Aftenposten.

I løpet av 2010 og 2011 ble 2200 mobiltelefoner og andre kommunikasjonsanlegg avlyttet, fordelt på nesten 400 saker som var under etterforskning. I sakene var det involvert 923 personer som var mistenkt for kriminalitet. De tele- og internettansatte involveres i avlyttingsarbeidet etter at politiet har fått rettens kjennelse til å starte såkalt kommunikasjonskontroll (KK) mot konkrete personer og kommunikasjonsenheter.

Stortingets kontrollutvalg har forstått det slik at det ikke er hjemmel til å kreve at personell som skal bistå ved KK skal være sikkerhetsklarerte.

– For utvalget fremstår det som bekymringsfullt at personell som arbeider med PSTs kommunikasjonskontrollsaker ikke er sikkerhetsklarert, sier Olsen til Aftenposten.

Han svarer følgende på avisens spørsmål om hvorfor det ikke er praksis med sikkerhetsklarering på den type personell:

– Det er en sterk inngripen mot en person å bli sikkerhetsklarert. Da skal man grave i deres personlige forhistorie og egnethet. Blir de ikke sikkerhetsklarert, så får det stor betydning for hva slags jobb de kan ha. Men dagens regelverk er nok ikke oppdatert og bør endres, sier han til Aftenposten.

Her kan du lese mer hos Aftenposten.

"
Powered by Labrador CMS