Fire av fem politifolk vil bære våpen
Kriminalitetsbildet hardner til, og fire av fem polititjenestemenn ved Grønland politistasjon i Oslo vil bære våpen permanent. Professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen er i mot.
Fire av fem polititjenestemenn ved ordenstjensten på Grønland politistasjon ønsker å være bevæpnet bestandig. (Arkivfoto: Karien H. Hildonen)
Det er Politiforum som skriver om en fersk undersøkelse som er gjennomført blant tjenestemenn som har ordenstjeneste ved Grønland politistasjon. Undersøkelsen kom til etter at årsmøtet i Politiets Fellesforbund i fjor skulle ta stilling til bevæpningsspørsmålet. Dette ble imidlertid utsatt den gang:
– Hva medlemmene som regelmessig rykker ut mener, er så avgjørende at det må landsmøtet få vite før vi fatter vedtak, sa leder Arne Johannessen til Aftenposten den gang.
– Mange vil ha ett verktøy til, fordi de ser at kriminalitetsbildet stadig blir tøffere. Der de kriminelle før avgjorde ting med flat hånd, slag eller lignende, brukes det nå våpen, sier Sigve Bolstad til Vårt Land i deres omtale av undersøkelsen fra Grønland.
"Sigve Bolstad. (Arkivfoto: Jan Tveita)
Dermed har det absolutte flertall blant ordenstjenestemennene ved landets største politistasjon også støtte fra lederen i Oslo politiforening og nestlederen i Politiets Fellesforbund. Bolstad har nemlig begge disse vervene.
Både professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen og justiskomitemedlem Jan Bøhler (Ap) er ifølge avisa mot Bolstad og hans kolleger.
– Jeg hadde ikke noen preferanse før jeg begynte å forske på dette, en jo mer jeg lærer om skytevåpen, jo mer blir jeg overbevist om at den ordningen som er i Norge i dag er bra, sier Knutsson til Vårt Land.
Han mener ordningen med at politiet generelt ikke bærer våpen er bedre enn den som for eksempel er i Sverige, hvor politiet i mange år har gått med våpen.
– Dersom politiet bærer våpen permanent, senker dette voldsterskelen, og det blir lettere å skape skarpe situasjoner, sier Bøhler til avisa.
Les mer i Vårt Land om hva André Oktay Dahl (H) mener.
I fjor høst sa leder av Politijuristene, Jan Olav Frantsvold, at hans fagforening også er i mot.
– Noe av formålet med å begå terror er vanligvis å skape frykt i befolkningen. Hvis man gir etter for den frykten ved å bevæpne politiet så er det å gå i gal retning. Vi bør heller tilstrebe og holde det på et lavest mulig konfliktnivå, og da mener jeg vi ikke skal bevæpne oss som et svar på det som skjedde 22. juli, sa han til NRK.
Tallene fra undersøkelsen på Grønland står i sterkt kontrast til fjorårets bevæpningsundersøkelse gjort av Politiets Fellesforbund. Der ønsket rundt 20 prosent av de 4147 spurte polititjenestemenn fra hele landet fast bevæpning.