
Færre vektere anmeldes
Publikum anmeldte kun ni tilfeller av påstått dårlig oppførsel fra vektere i fjor. Dette er 20 færre enn året før.
Antall anmeldte vektere er betydelig redusert fra 2010 til 2011. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

Det er statistikk utarbeidet av NHO Service som viser den gledelige utviklingen i antall anmeldte vektere. Også vekteres anmeldelse mot publikum, er betydelig redusert. Tallet på 903 anmeldelser i 2010, havnet helt nede på 290 i fjor. Dette omfatter vold, verbal trakassering og annen fornærmede oppførsel, og kan tyde på at vekternes hverdag stadig blir bedre.
Samtidig er det verdt å merke seg at bransjen holdt tilbake så mange som 28 000 personer i 2011. Og så mange som 97 900 personer ble bortvist fra steder som kollektivknutepunkter.
Ved årsskiftet fylte ansatte i sikkerhetsselskapene, med medlemskap i NHO Service, 8185 årsverk. 6158 av disse var vektere. Til sammenligning er det ifølge Wikipedia kun 8000 polititjenestemenn i Norge.
Norske vektere reddet ifølge statistikken 256 menneskeliv i 2011. Dette dreier seg om øyeblikkelig hjelp ved hjertestans, overdosetilfeller og annet.
– Til sammenligning reddet representanter fra vakt- og sikkerhetsbransjen så mange som 535 menneskeliv i 2010, kommer det fram i statistikken.
Den totale andelen av det konkurranseutsatte sikkerhetsmarkedet hadde en omsetning på 8,9 milliarder kroner i 2011. Medlemsbedriftene til NHO Service har en markedsandel på 73 prosent av dette. Deres omsetning på 6,5 milliarder kroner utgjorde en økning på 0,1 milliarder kroner fra 2010.
Hele 55 prosent av medlemsbedriftenes omsetning kommer fra vektertjenester.
– Statistikken viser at bransjen har en sunn og god utvikling, slik den også har hatt de siste årene. Vi er en viktig leverandør til samfunnet og det private næringsliv i forebyggende sikkerhetstjeneste, sier bransjens fagsjef i NHO Service, Runar Karlsen.
Han understreker at bransjen har en forventning om at det offentlige vil fortsette den positive trenden med en balansert outsourcing av tjenester, for derigjennom bedre å kunne frigjøre økonomiske ressurser i tillegg til at fagpersonell kan benyttes der dette er mest nødvendig.
– Beregninger utført av NHO Service viser at cirka 320 årsverk i politiet går med til fremstiling og transport. Dersom disse ble overført til andre viktigere oppgaver i politiet og erstattet med ansatte fra sikkerhetsselskapene, ville dette gi politiet mulighet til å prioritere en bedre bruk av politihøgskoleutdannet personell, heter det i sikkerhetsbransjens statistikk.