– Streiken truer vekternes omdømme
Resultatet av to års intenst arbeid med å forbedre vekternes omdømme, fryktes å være sterkt svekket. Streiken skaper, ifølge omdømmeekspert Christian Sinding, så negative ringvirkninger at vekterne er i ferd med å tape ansikt.
Etter den berømte historien om salattyven i 2007, der en mann angivelig ble utsatt for brutal maktbruk fra en vekter, satte bransjen seg ned for å starte et omfattende arbeid med å styrke yrkesgruppens omdømme.
For to år siden ble innsatsen for alvor trappet opp gjennom et stort prosjekt, der både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i fellesskap skulle øke forståelsen for vekternes betydning. Arbeidet, som også inkluderer søkelys på interne holdninger, er ennå ikke sluttført. I tillegg til å bygge omdømme eksternt, er ett av delmålene også å bygge stolthet blant vekternes selv.
– Vekternes omdømme er helt klart blitt svekket under denne streiken. Folk flest har forstått at yrkesgruppen uansett ikke kommer til å få noe mer enn den rammen som er satt. Det er taktisk uklokt av vekterne å ikke innse det. Slik situasjonen er nå, kjemper de en ensom kamp uten støtte fra flertallet i folket. Jeg er ikke i tvil om at en fortsettelse av streiken har skadet vekterne kraftig, sier omdømmeekspert Christian Sinding i Brand Consulting.
Han får støtte av fagsjef for sikkerhetsbransjen i NHO Service, Runar Karlsen.
– Slik streiken har utviklet seg, er vi bekymret for at omdømmearbeidet allerede er blitt skadelidende, sier Karlsen.
– Konsekvensene av streiken er så store for tredjepart, at jeg er oppriktig engstelig for folks fremtidige oppfatning av vekterne og bransjen. De siste årene har vi klart å snu en til dels negativ holdning til noe svært positivt. Vekterne har fått en helt annen status enn de hadde, både blant folk flest, hos myndighetene og i media. Det er synd hvis omdømmearbeidet har vært forgjeves, legger han til.
– Jeg vil anbefale vekterne å avslutte streiken raskest mulig for ikke å miste ytterligere omdømme. I denne omgang er slaget allerede tapt. Derfor bør de komme seg tilbake i jobb og heller rette blikket mot neste lønnsforhandling, sier Christian Sinding.