– Faren med lekkasjer via mobiltelefon bør være allment kjent
– Erfaringen Den rettsmedisinske kommisjonen har gjort, er en god illustrasjon på hvordan sensitiv informasjon kan komme på avveie. Skru av telefonen når slik informasjon diskuteres, oppfordrer Arne Røed Simonsen i NSR.
Tirsdag ble det kjent at en NRK-ansatt hadde lyttet til en diskusjon mellom kommisjonsmedlemmene. Dette skjedde mens de vurderte en psykiatrirapport som omhandler 22. juli-terroristen. Lyttingen foregikk via kommisjonslederens mobiltelefon.
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) er blant dem som aktivt har advart mot hvordan mobiltelefoner kan brukes til avlytting. Dette gjelder ikke bare direkte under telefonsamtaler, men også fra rommet hvor telefonen befinner seg. Slik avlytting kan foregå på mange måter, blant annet gjennom ulike former for fjernstyring av både telefonens mikrofon og kamera.
– Det bør være allment kjent at alt utstyr med sender, mottaker, mikrofon og/eller høyttaler kan innebære stor risiko for at sensitiv informasjon kommer på avveie. I prinsippet er alt som har med strøm å gjøre et potensielt avlyttingsverktøy, sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i NSR.
Når det gjelder den NRK-ansatte som lyttet til diskusjonen i Den rettsmedisinske kommisjonen, så skal det være snakk om at vedkommende ringte til leder Tarjei Rygnestad mens sistnevnte satt i et møte med de øvrige medlemmene. NRK forklarer situasjon slik:
– Det er helt riktig at en av våre journalister ringte til Rygnestad den dagen. Vedkommende oppfattet det slik at Rygnestad ventet med å svare. I stedet overhørte vedkommende det vi oppfattet som en svært interessant diskusjon, sier nyhetssjef Stein Bjøntegård til sin egen kanal.
Ifølge Rygnestads vitneforklaring til Oslo tingrett, satt journalisten i 53 minutter før han la på. Dette bestrides ikke av NRK.
Rygnestad hevder han aldri besvarte oppringningen, og telefonen hans hele tiden lå urørt foran ham – i et skinnetui - på møtebordet.
– Jeg vil ikke kalle dette for en avlytting. Det var en telefonsamtale. Han svarte på telefonen, og så kom denne interessante diskusjonen som vi kom over. Jeg beklager at vi i ettertid ikke har lagt dette frem for Rygnestad, sier Bjøntegård.
Opplysningene brukte NRK i sitt videre journalistiske arbeid med 22. juli-saken. Rygnestad sa i tingretten at kommisjonen har følt seg avlyttet. Det var først da opplysningene kom frem i media at kommisjonen ble klar over at fortrolige opplysninger fra møtet var på avveie. Gjennom undersøkelser oppdaget de at Rygnestads telefon hadde mottatt en samtale som varte i 53 minutter.
Selv om det kommisjonen ble utsatt for ikke er et eksempel på det folk forbinder med tradisjonell avlytting, er Næringslivets Sikkerhetsråd klare på at erfaringen de gjorde seg er et eksempel til ettertanke.
– Et godt råd er å slå av telefoner og andre tekniske apparater i rom der sensitiv og fortrolig informasjon utveksles. I enkelte tilfeller, ut fra graden av sensitivitet, kan det også være fornuftig å legge igjen elektronisk utstyr i et annet rom. Det er vanlig når gradert informasjon i henhold til sikkerhetsloven behandles, sier Arne Røed Simonsen.
Forholdet er anmeldt til politiet. Rygnestad skal ifølge egen vitneforklaring ha vært i avhør, men Bjøntegård hevder at politiet foreløpig ikke har konfrontert NRK med saken.