Oslovakter

Trafikkbetjenter overtar for byvekterne

Oslo kommune kommer ikke til å fornye avtalen med den private sikkerhetsbransjen når det gjelder byvektere. Nå skal de bruke trafikkbetjenter for å komme narkotikaomsetning og overfallsvoldtekter til livs. NHO Service er betenkt.

Publisert

G4S hadde frem til i sommer avtale med Oslo kommune om byvektere. Nå skal trafikkbetjentene overta vekternes funksjon. (Foto: Even Rise)

– Trafikkbetjentene skal i praksis gjøre det samme som byvekterne har gjort. De skal patruljere og være tilstede, men har imidlertid ingen forutsetning for å gripe inn. Skulle det oppstå situasjoner med slike behov, skal de tilkalle andre. De kan sammenlignes med natteravnene, sier John Toverød til Aktuell Sikkerhet.

Han er fungerende direktør i Bymiljøetatens bydriftsdivisjon. Den siste tiden, og også i perioder tidligere, har Oslo kommune leid inn vektere for å gjøre hovedstaden tryggere. Området rundt Akerselva, Grønland og Grünerløkka har hyppig blitt patruljert, til stor tilfredshet for publikum. Også politiet og politikere har applaudert ordningen.

Men avtalen som utløp 1. juli, er ikke fornyet. I stedet har trafikkbetjenter blitt utstyrt med gule vester for gjøre jobben. Målet er å opprette en egen gruppe med 30 Oslo-vakter i løpet av høsten. De som ansettes i denne, skal fortsatt være trafikkbetjenter med den grunnutdanningen det innebærer. Men spesielt på kvelds- og nattestid, er det meningen at de skal prioritere publikumsservice og trygghetsskapende tilstedeværelse i områder med ekstraordinære behov. ”Overvåke Oslo sentrum” er også en beskrivelse som er brukt.

– De har ikke spesialutdannelse for å gjøre denne jobben. Det viktigste er at de er uniformerte og lett gjenkjennelige, sier Toverød til Aftenposten.

– Er du engstelig for at bymiljøetatens Oslo-vakter kan komme til å opptre i strid med vaktvirksomhetsloven?

– Nei, på ingen måte. De har ikke vekterutdannelse, og er offentlig ansatte med gule vester som folk kan henvende seg til. De skal derfor ikke holde folk tilbake, men skal i stedet tilkalle hjelp dersom det blir behov for det, sier Toverød.

– Er det uheldig å bruke betegnelsen Oslo-vakter med tanke på at publikum kanskje vil oppfatte dem som vektere, og dermed forvente at de utøver den samme service som en vekter gjør?

– Oslo-vakt er foreløpig en arbeidstittel, men jeg ser ikke noe galt i å kalle dem det også permanent. Vekter er en yrkestittel som krever vekteropplæring. Oslo-vakt er noe annet. Per i dag står det heller ikke Oslo-vakt på vestene som brukes, sier Toverød.

– Det er betenkelig at Oslo kommune uniformerer trafikkbetjenter som vakter. NHO Service forventer at politidirektoratet tar stilling til om dette faller inn under lov om vaktvirksomhet og gjeldende forskrift. Her er det snakk om vakter som skal forholde seg til publikum og motsatt. I den forbindelse er det viktig å huske at revideringen av vaktvirksomhetsloven ble gjort spesielt med tanke på å ivareta befolkningens rettssikkerhet i møte med vektere. Alle skal være sikre på at vektere har et minimum av opplæring, sier fagsjef Runar Karlsen.

Oslo kommune er også i gang med et anbud på private sikkerhetstjenester ved tilkalling i forbindelse med større arrangementer.

Les mer i Aftenposten.

Se kritikken Oslo Politiforening kommer med om Oslo-vaktene.

"
Powered by Labrador CMS