IMG_1524.JPG

Rift om plassene på Sikkerhetskonferansen

Påmeldingene strømmer på til Sikkerhetskonferansen 2012. Norsk Sikkerhetsforening lover et spenstig program innen temaet ”Sikkerhetstrusler i et åpent samfunn”.

Publisert

Øyvind Halnes. (Foto: Even Rise)

(Artikkelen er hentet fra siste papirutgave av Aktuell Sikkerhet. Her kan du bestille abonnement)

Under Sikkerhetskonferansen i fjor ble programmet toppet med foredrag av rans- og drapsdømte Sven-Eirik Utsi. Aldri tidligere har arrangementet opplevd slik engasjement og omtale som dette kontroversielle innslaget medførte. Selv de mest høyrøstede kritikerne i forkant, ga sin anerkjennelse etter at finnmarkingen hadde forlatt scenen.

Norsk Sikkerhetsforening (Nosif) har ingen ambisjoner om å overgå denne suksessen i år, men garanterer at deltakerne likevel vil få solide sikkerhetsfaglige påfyll fra en rekke sentrale foredragsholdere. I tillegg til foredrag og paneldebatt, blir den tradisjonelle sikkerhets-mini-messen med under overfarten til og fra København 25. til 27. april.

Som tidligere blir det også i år mulighet til kun å delta på dag-seminaret for de som ønsker å forlate danskebåten før den legger fra kai i Oslo.

(Her kan du abonnere gratis på ukentlig nyhetsbrev fra Aktuell Sikkerhet)

Vinning og utpressing

– Vi er veldig godt fornøyde med årets program. Som vanlig starter vi med paneldebatt, denne gang under tittelen Sikkerhetstrusler i et åpent samfunn. Vi har foreløpig fått bekreftelse fra André Oktay Dahl (H) og Per Sandberg (FrP), som begge sitter i Justiskomiteen. Men flere spennende politikernavn er underveis, sier nestleder Øyvind Halnes i Nosif.

I fjor ble det etter mange deltakeres syn for kort tid til spørsmål fra salen, noe arrangøren lover å prioritere i større grad denne gangen.

Til å følge opp paneldebatten, har Nosif fått politioverbetjent Cato Holter fra Kriops til å dele sin kunnskap om grov vinningskriminalitet og utpressing. Han er en av dem i norsk politi som har mest kompetanse når det gjelder ran, ransmiljøene og etterforskning av disse, samt trender og utvikling som kan forventes i tiden som kommer. Under sitt foredrag, som etterfølges av professor og terrorekspert Tore Bjørgo fra Politihøgskolen, vil Holter snakke om grov vinningskriminalitet og utpressing.

– Bjørgo tar for seg det generelle trusselbildet og strategier for å forebygge disse, sier Halnes.

Fengselsdirektør Tom Eberhardt i Indre Østfold fengsel vil komme med en direkte oppfølging av fjorårets påstander fra Sven-Eirik Utsi. Han hevdet at norske fengsler fungerer som videreutdannings-institusjoner innen kriminalitet for dem som soner. Dette begrunnet han blant annet med manglende opplærings- og aktivitetstilbud.

– Denne gangen vil vi få høre hva fengselsdirektøren mener om dagens fengsler. Han er stilt spørsmålet om disse fungerer når det gjelder intensjonen om rehabilitering, eller om de i stedet utdanner fangene videre innen kriminalitet, sier Halnes.

Eberhardt skal også snakke om tekniske sikkerhetsløsninger, blant annet i perspektiv av fengselet som arbeidsplass, sier Nosif-leder Randmod Omarhaug.

Relasjonsbygging

Siste tema for dagskonferansen før avgang til Danmark, er sosial manipulering og hacking. Nettvett blir mer og mer aktualisert, og seniorrådgiverne Vidar Sandland og Hans Marius Tessem fra NorSIS stiller spørsmål om hvor sikkerhetsbevisste deltakerne er i sin nettbruk.

– Også Kjetil Helberg fra Secode kommer til å snakke om sosial manipulering. Han vil fortelle hvordan det er mulig å styre unna tekniske sikkerhetsmekanismer, men likevel klare å skaffe seg konfidensiell informasjon. Dette kan skje gjennom relasjons- og tillitsbygging over tid - om for eksempel felles interesser - uten at den som sitter på informasjonen forstår at han i er ferd med å bli lurt. En liten videosnutt eller et epostvedlegg som åpnes, kan være alt som behøves for at den som ønsker informasjon klarer å få all den tilgang han er ute etter, sier Halnes.

Foredraget til Kjetil Helberg vil skje på vei tilbake til Norge. Ytterligere en foredragsholder vil entre scenen denne dagen, men Nosif har foreløpig ikke bestemt seg for hvilken kandidat de skal velge.

– Vi har kapasitet til å ta i mot 200 deltakere. I tillegg til det faglige utbyttet, vet vi at Sikkerhetskonferansen er en populær arena for relasjonsbygging mellom bransjefolk. Det sosiale på en slik konferanse er også viktig. Påmelding kan skje på nettsiden til Nosif, sier Øyvind Halnes.

På Nosif sine nettsider kan du melde deg på Sikkerhetskonferansen 2012.

"
Powered by Labrador CMS