Nytt katalysator-tyveri
Katalysatorer verdt 200 000 kroner er i løpet av de sise to døgnene stjålet fra et gjenvinningsanlegg. Dette er ett av flere katalysator-tyverier som politiet mistenker at mobile vinningskriminelle står bak.
– Tyvene har kommet gjennom skogen og skrudd vekk deler av veggen på lagelokalet for å komme seg innenfor. Vi vurderer nå å installere overvåkningskamera også på denne siden av anlegget, sier kommunikasjonssjef Annica Fiedler ved Norsk Gjenvinning Metall på Rasta i Kongsvinger, til avisa Glåmdalen.
Tyvene tok med seg så mange som 500 katalysatorer.
Det er ifølge Hamar Arbeiderblad mange årsaker til at tyver velger å ta med seg nettopp katalysatorer når de skal ut og røve. De små metallboksene er både lette å fjerne fra bilens eksosanlegg, de er enkle å ta med seg og inneholder store mengder av det verdifulle metallet platina. Dette gjør katalysatorene svært lette å omsette.
Aktuell Sikkerhet er blant mange medier som gjennom flere år har omtalt problemet med katalysator-tyverier over det ganske land. Ifølge politiet er det ofte utenlandske bander som forsyner seg grovt i Norge, for deretter å omsette katalysatorene i blant annet Øst-Europa.
Kripos karakteriserer det imidlertid ikke som noe omfattende problem på landsbasis, men understreker at de følger utviklingen nøye.
- Denne typen tyverier er foreløpig ikke av et slikt omfang at vi gjør tiltak nasjonalt, bortsett fra den vanlige informasjonsutvekslingen om hva som foregår i de ulike politidistriktene. På den måten forsøker vi å kartlegge trender og sammenhenger, sier kommunikasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos til Hamar Arbeiderblad.
I denne reportasjen i Hamar Arbeiderblad kan du lese om Hamar Bilutleie som ble frastjålet to katalysatorer, og hvor omfattende skader selskapets biler ble påført.
En Kripos-rapport som Hamar Arbeiderblad omtaler i den samme reportasjen, hevder avisen at det dokumenteres at østeuropeiske kriminelle med base på Østlandet, er verstingene på krimstatistikken. På grunn av tyvenes kyniske og effektive tyveriraid, er det ifølge avisen vanskelig å ta dem på fersken. Rapporten påpeker at det ofte dreier seg om nøye planlagt organisert kriminalitet, og at tyvegodset gjerne havner utenfor Norges grenser før politiet i det hele tatt får melding om lovbruddene.
– Organisert kriminalitet og mobile vinningskriminelle er et økende problem. Dette trusselbildet krever nye tiltak, ikke bare fra politiet. Også næringslivet må ta dette innover seg. Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), sammen med Finansnæringens Fellesorganisasjon, jobber for å finne praktiske løsninger. Regjeringen iverksetter etter forslag fra NSR, en prøveordning med en næringslivsrådgiver hos Kripos, skrev nylig NSR på sine Facebook-sider.
"