Petter Furulund NHO Service

Vi har ikke mer å gi

NHO Service rister på hodet over kravene fra Norsk Arbeidsmandsforbund, mens sistnevnte er oppgitt over at arbeidsgiversiden ikke vil gi lovnader om en ytterligere tilnærming til industrilønning for vekterne. Enkelte lurer nå på om tvungen lønnsnemnd er like rundt hjørnet.

Publisert

200 vektere i streik marsjerte på Gardermoen mandag formiddag. (Foto: Even Rise)

– Vi har ikke noe mer å gi. Om Norsk Arbeidsmandsforbund ikke modererer kravene sine, ender dette med en langvarig vekterstreik som vil være veldig ødeleggende for bransjen og vekternes omdømme, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Han er av den oppfatning at vekterne er tilbudt et sjenerøst lønnstilbud på over åtte kroner timen, noe nesten ingen andre bransjer kan vise til i vårens 2012-oppgjør.

– Norsk Arbeidsmandsforbund streiker for hvilken lønn de skal ha i fremtiden, og ikke basert på det lønnstilbudet de kan få nå. Det tror jeg ikke folk flest har noen forståelse for, sier Furulund og tenker blant annet på tredjepart som rammes hardere og hardere i dagene som kommer.

– Streiken rammer også kritiske samfunnsinteresser, sier han.

Søndag kveld og i dag har det vært sonderingsmøter mellom partene. Dette skjedde etter at Riksmekleren innkalte partene til samtaler i helga. Dersom sonderingenssamtalene hadde gitt grunnlag for videre mekling, ville de respektive forhandlingsutvalgene blitt innkalt til ny mekling. Meklingen som startet sist uke, ble avsluttet med brudd mellom NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund mer enn ett halvt døgn på overtid fredag. Da hadde Parat akseptert arbeidsgivernes fremlagte skisse. De har uttalt i media at de overfor tredjepart ikke hadde samvittighet til å streike all den tid de faktisk fikk innfridd lønnskravet sitt.

– Det er bare å beklage at arbeidsgiverne ikke har lagt noe nytt frem på bordet ut over det som allerede lå der ved fredagens brudd. Derfor ga ikke sonderingene noe resultat, og partene er like langt fra hverandre, sier Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Onsdag utvides streiken med ytterligere 439 vektere. 1800 har vært i streik siden fredag, og da opptrappingen ble et faktum mandag morgen økte dette tallet med 1200 vektere.

– Norsk Arbeidsmandsforbund respekterer ikke en allerede avtalt treårig opptrappingsplan som vi er midt inne i. Denne innebærer at vekterne fikk 2,50 kroner i fjor og 3,50 kroner i år, samt at de skal få minst fem kroner til neste år. I tillegg har vi en nedfelt garanti i vekteroverenskomsten om at vekterne skal tjene minimum 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Status i dag er at vekterne ligger på 86,7 prosent, sier Furulund.

Erna Hagensen sier til NRK i kveld at Norsk Arbeidsmandsforbund finner det urimelig at disse tilleggene bakes inn i det ordinære lønnstilbudet.

– Kampviljen hos våre medlemmer er stor. Vekterne er leie av å være underbetalte. Hvis arbeidsgiverne vil ha slutt på denne streiken, må de ta kontakt. Jeg ser ingen grunn til å ta kontakt etter at sonderingene søndag og i dag viser at vi står langt fra hverandre, sier Hagensen til NRK.

Vekterstreiken har foreløpig ikke ført til lange ventetider for dem som skal gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Onsdag kan vekternes tredje opptrapping av streiken imidlertid gjøre at ventetiden blir merkbar.

– Foreløpig har det gått veldig greit ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Det kan vi i stor grad takke de reisende for. De har vært flinke til å møte opp i god tid, sier informasjonssjef Jo Kobro til Aktuell Sikkerhet.

Jo Kobro, informasjonssjef Oslo Lufthavn Gardermoen. (Foto: Even Rise)

Flere flyplasser er allerede stengt for utgående flytrafikk som en følge av streiken. Oljebransjen er blant de som rammes hardt fordi arbeidere ikke kommer seg på jobb. Mandag kveld foregår produksjonen fortsatt som normalt, men om få dager kan også denne være truet. Det samme gjelder driften av Oslo sentralstasjon. Kollektivknutepunktet i hovedstaden risikerer å måtte stenge fordi vektere ikke lenger ivaretar sikkerheten som en følge av streiken.

Sist vekterne la ned arbeidet, varte streiken i kort tid før det ble tvungen lønnsnemnd. Professor i samfunnsøkonomi Rolf Jens Brunstad ved Norges Handelshøyskole, antyder overfor Aftenposten at tvungen lønnsnemnd kan bli en realitet også denne gangen selv om det ikke er fare for liv og helse.

– En vekterstreik som rammer helikoptertransporten til sokkelen, rammer hardt. Det er store samfunnsmessige verdier som settes på spill, sier han.

Powered by Labrador CMS