Vi er i toppsjiktet
Jan Carho i Bensinforhandlernes Bransjeforening er oppgitt over politiet som mener kundene skal måtte betale før de fyller tanken. På tross av at kunder hvert år stikker av fra en samlet regning på 50 millioner kroner, hevder han at bransjen er i toppsjiktet når det gjelder å sikre seg mot kjeltringer.
Politiet og bensinbransjen er uenige om forhåndsbetaling av drivstoff. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)
Det er Aftenposten som forteller at Morten Ørn, en av politilederne i Bergen, mener bransjen gjør for lite for å sikre seg mot såkalte pumpestikk.
– Det er på høy tid å gravlegge ordningen der bilister kan fylle bensin først, og betale etterpå. Den ordningen er basert på tillit mellom kundene og bensinstasjonseier. Bransjen bør se på om alle er den tilliten verdig. Mange utnytter dette, sier Ørn til Aftenposten.
– Vi vil ikke se på kundegruppen vår som kjeltringer. Vi ønsker at de skal komme inn på stasjonen, og helst kjøpe andre ting i tillegg til bensinen. Utspillet om forhåndsbetaling er gammelt nytt. Kanskje burde heller politiet gjøre jobben sin bedre, sier Jan Carho.
Han hevder at bransjen bruker det siste innen videoovervåking, samt at de er gode på ranssikring – blant annet i form av lukkede pengesystemer.
– Jeg reagerer på at politiet anklager oss for manglede sikkerhetstiltak, sier han til Aftenposten.
Politimannen Ørn slår tilbake, og poengterer at mange som stikker av etter å ha fylt drivstoff, gjerne har utstyrt bilen de bruker med falske skilter.
– Det er også et stort antall utenlandske sjåfører som utnytter ordningen. De er generelt vanskelige å få tak i. Selv om man har overvåkingsbilder av både fører og bilskilt, kan det være vanskelig. Skiltene kan være stjålet eller falske, og føreren kan være vanskelig å få identifisert. Noen bør oppfordre bensinbransjen til å se på dagens betalingsordning på nytt, sier Ørn til Aftenposten.
"