IMG_3395.JPG

Vekterne får minimums-økning

Under de ekstraordinære forhandlingene for vekterne, ble lønnsøkningen per time 3 kroner og 50 øre – akkurat som garantert etter 2010-forhandlingene. Arbeidsmandsforbundet klarte altså ikke å overbevise motparten om at vekterne fortjener mer.

Publisert

Det er bladet Arbeidsmanden som forteller dette i ettermiddag.

– Det var rimelig grei stemning, bedre enn i fjor. Da følte vi ikke at det var noen reell forhandlingsvilje fra arbeidsgivers side. Denne gangen var det reelle diskusjoner, selv om vi ikke kom til enighet, sier Helge Haukeland til Arbeidsmanden.

Han er nestleder i Arbeidsmandsforbundet og forhandlingsleder for arbeidstakersiden.

Ifølge Arbeidsmanden ønsket arbeidstakersiden å heve kronetillegget for vektere som har jobbet i fem år eller mer i samme bedrift. NHO Service skal ha ønsket å splitte opp ansiennitetsskalaen fra dagens ordning med ”ett til tre år”, til ”ett til to år” og ”to til tre år”. Sistnevnte kategori ville NHO Service gi en krone mer i timen.

– Vi vil heller løfte sliterne, de som har jobbet lengst i bransjen. Det blir feil signal å gi mer til nybegynnerne i stedet for å honorere de som har stått på lengst, sier Haukeland.

– For våre bedrifter er det største problemet at folk slutter etter kort tid i bransjen. Vi vil dempe turnoveren. De som er igjen etter fem til seks år, er veldig stabile, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service til Arbeidsmanden.

Han ledet forhandlingene for arbeidsgiversiden.

Arbeidsmandsforbundet sa nei til NHO Service sitt tilbud om å øke tjenestegrensesnittet på alarm i egen regi, med 150 kroner. Dette ville i så fall ha steget fra 1350 kroner til 1 500 kroner. Arbeidstakernes negative holdning til dette er behovet for en forutsigbar lønnsøkning for vekterne.

– Vårt mål er hele tiden at lønnssnittet i vekterbransjen skal nærme seg lønnssnittet til industrien. Da helper det lite med 150 kroner ekstra til alarm i egen regi. Ifølge tall fra NHO Service er det mellom 80 og 100 dette gjelder, sier Haukeland til Arbeidsmanden.

Partene er enige om at statistikken som ligger til grunn for forhandlingene må forbedres. Petter Furulund understreker at det er en forutsetning at partene kan være trygge på at statistikken som ligger til grunn er korrekt.

Les mer i Arbeidsmanden om lønnsoppgjøret til våren, som Petter Furulund forventer at vil bli moderat.

Her kan du lese om bakgrunnen for de ekstraordinære forhandlingen i Aktuell Sikkerhet.

"
Powered by Labrador CMS