Petter Furulund NHO Service

Streikeopptrapping som varslet

Sonderingene mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service som startet hos Riksmekleren søndag kveld, fortsetter i dag tidlig. Den manglende løsningen på konflikten gjør at streiken trappes opp som varslet i dag.

Publisert

Forhandlingsleder Erna Hagensen, Norsk Arbeidsmandsforbund, krever garantier for at vekterne ikke skal ligge under 85 prosent av industriarbeiderlønna. (Arkivfoto)

Riksmekler Kari Gjesteby innkalte Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service til samtaler søndag kveld. Hun sa til TV2 at forhandlingsutvalgene til de to partene vil bli kalt inn til frivillig mandag morgen.

Når meklingen kan starte, avhenger blant annet av når det lar seg gjøre å komme seg til Oslo med fly, både for utvalgsmedlemmene og riksmekler Dag Nafstad.

Norsk Arbeidsmandsforbunds forhandlingsleder Erna Hagensen sa før partene gikk hvert til sitt en halv time over midnatt søndag, at det er viktig for NAF å få noen forpliktelser fra arbeidsgiversiden om at vekterne ikke skal ligge under 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Vekterstreiken som startet fredag, førte i helga til store problemer på landets flyplasser. Utfordringene for de reisende vil bli større utover dagen i dag, da enda flere sikkerhetskontrollører vil bli tatt ut i streik.

Fra fredag streiket 1800 vektere. Ytterligere 1200 vil legge ned arbeidet i dag. Kommer ikke partene til enighet innen onsdag, vil 439 vektere til går ut i streik.

En av dem som beregnet seg god til på Gardermoen mandag morgen, var Høyres leder Erna Solberg. Hun tok tilsynelatende vekterstreiken med godt humør:

– Ønsker alle en god morgen fra sikkerhetskøen på Gardermoen, twitret hun litt etter klokka halv sju.

I tillegg til at sikkerhetskontrollen på Gardermoen er hardt rammet, er situasjonen så dramatisk på enkelte flyplasser at flere avganger er innstilt som følge av streiken. Også helikoptertrafikken knyttet til offshore-virksomhet er svært begrenset og enkelte steder helt lammet. Gardermoen er delvis reddet på grunn av at svært mange vektere der er organisert i Parat, som fredag kom til enighet med NHO Service. Les om dette i Aktuell Sikkerhet her.

Vekterne som er i streik skal møte som streikevakt når de skulle vært på jobb. Oppmøtesteder for Nokas, Securitas og G4S i Oslo er selskapenes hovedkontorer.

Når det gjelder vaktholdet i forbindelse med terrorsaken i Oslo tingrett, sa Erna Hagensen allerede fredag at det er gitt dispensasjon. 30 minutter ut i dette innslaget fra Dagsnytt 18 på NRK 1 kan du se henne debattere med administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

"
Powered by Labrador CMS