IMG_5453.JPG

Revolusjonerer kampen mot mobile vinningskriminelle

Elkjøp og Lefdal er de første store kjedene som detekterer alle kunder allerede på vei inn i butikkene. Metalldetektoren er deres nye satsningsområder mot mobile vinningskriminelle.

Publisert

Butikksjef Ole Jonny Øiset ved Elkjøp på Lillehammer har stor nytte av metalldetektoren som kundene må gjennom på vei inn i butikken. (Foto: Even Rise)

Elkjøp Nordic har 80 egeneide butikker og 50 franchisebutikker i Norge. Nå har de aller fleste av dem fått utstyr som skal avdekke tyver med folierte og preparerte bager, vesker og sekker allerede på vei inn. Prepareringen og folieringen har tyvene gjort for at de skal kunne gjemme alarmerte varer og frakte dem med seg ut uten at alarmen utløses.

– Vi har i mange år hatt ordinær varesikring, men ser at utviklingen i form av bruk av preparert utstyr har utviklet seg betydelig. Dette gjør at vi nå forsøker å avdekke tyvene på vei inn, sier sikkerhetssjef Lars Vethe.

De første butikkene testet ut antennene for cirka et halvt år siden, og Vethe sier at kjedene har sett svært gode resultater. Leverandørene de har brukt er Gateway og Crosspoint.

– Erfaringen vår er at metalldetektorene er effektive. Vi har avdekket mange forsøk på tyverier ved å avsløre foliering og preparing, sier Vethe.

Den tradisjonelle varesikringen detekterer varer som er alarmert, og slår ut på dette. De nye metalldetektorene gir utslag på metall, og avslører med andre ord folieringen før tyven kommer inn i butikken.

– Antennene i metalldetektorene er basert på stille varsling til bærbare enheter. Dette gjør at våre ansatte, eller vekterne, på en diskret måte får sjekket ut hvorfor alarmen er utløst. Våre kunder trenger derfor ikke å bekymre seg for høye sirener og pinlige situasjoner på grunn av falske alarmer. Vi har tillit til at de ansatte og vekterne på en diskret måte, først gjør en vurdering og deretter tar kontakt med den som har utløst alarmen dersom de mener det er behov for det. Ser de umiddelbart en naturlig forklaring på hvorfor alarmen ble utløst, tar de ikke kontakt i det hele tatt, sier Vethe.

Han forteller videre at antennene programmeres på en slik måte at størrelsen på metallgjenstander er utslagsgivende for om alarmen utløses.

– Det er derfor slik at for eksempel en rullestol, barnevogn eller handlevogn ikke vil utløse alarmen. Det samme gjelder om du for eksempel har en metallgjenstand i kroppen. Men dersom gjenstanden er på størrelse med en bag, veske eller liten ryggsekk, kan det medføre at betjeningen gjør nærmere undersøkelser.

– Hvor mye investerer Elkjøp Nordic i dette utstyret?

– Hvor mye vil jeg ikke si, men alt vi gjør vurderes opp mot en kost-nytte-effekt. Ut fra erfaringene vi har gjort oss, er jeg ikke i tvil om at vi forebygger så mye kriminalitet at dette absolutt er lønnsomt, sier Vethe.

Powered by Labrador CMS