Ny veileder om kameraovervåking
Å vite hva som er lovlig og ikke lovlig når en skal vurdere kameraovervåking, er ikke alltid like enkelt. Derfor er det nå laget en enkel veileder for å øke bevisstheten og kompetansen, slik at overvåking i større grad kan skje i tråd med personvernlovgivningen.
– Kameraovervåking handler om mer enn kamerateknikk og bildekvalitet. Kunnskapen for å unngå konflikter med personvernlovgivningen og samfunnet for øvrig er minst like viktig.
Det skrev Aktuell Sikkerhet etter en kameraovervåkingskonferanse på slutten av fjoråret.
– Det er generelt lite god kunnskap å spore hos installatører og ansvarlige for overvåkingskameraene rundt omkring, sa rådgiver Stian D. Kringlebotn i Datatilsynet den gang.
Det gjennomgående temaet under konferansen var at mye kameraovervåking skjer på kant med lovverket, og at dette i stor grad skyldes uvitenhet.
Dette har Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) tatt alvorlig. Fagsjef for sikkerhetsbransjen, Runar Karlsen, i NHO Service har derfor utarbeidet en enkel veileder på oppdrag fra NSR.
– Veilederen er tenkt som en hjelp til de bedrifter og foretak som ikke besitter egen bestillerkompetanse på dette området, sier Karlsen.
– Vi ser altfor ofte at tilbydere overselger. De tar ikke tar nok hensyn til hva slags utstyr kunden behøver, eller hva som er målsetningen med installasjon av kameraovervåkingen, legger han til.
I den nye veilederen går det frem at det er viktig at den enkelte bruker gjør en selvstendig vurdering av hvilke behov som ønskes dekket.
– Dette styres også av lover og regler. Brudd på disse vil kunne medføre bøter. Bildeopptak kan også bli avvist i en rettssak fordi de anses ugyldige dersom de er tatt med kamerautstyr som er feil montert, som mangler pålagt innrapportering til myndighetene eller som det ikke er informert om i form av varslingsskilt.
– Vi har bevisst valgt ikke å gå inn på de forskjellige utstyrskvaliteter som finnes på markedet. Dette skyldes blant annet at utviklingen går fort, samt at ulike kameratyper må testet i det miljø man ønsker å bruke dem, sier Karlsen.
Hos NHO Service kan du lese mer om den nye veilederen.
"