Finn.JPG

Kun to av 72 trikker har kameraovervåking

Tre billettkontrollører for Oslotrikken ble knivstukket på jobb torsdag morgen. NRK melder at kun to av 72 trikker i Oslo er utstyrt med kameraovervåking. – Helt uforståelig, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Publisert

Finn Abrahamsen understreker hvor viktig det er med overvåkingsbilder i kriminalsaker. (Arkivfoto: Even Rise)

Samtlige busser og t-banestasjoner i Oslo har ifølge NRK kameraovervåking. Men for trikkene har et pilotprosjekt fra 2008 stagnert fullstendig. Da var det en mann som truet passasjerer med øks.

Tilbake i 2004 skjedde det alvorlige trikkedrapet på Bislet, og de siste årene har det også vært andre alvorlige voldsepisoder.

– Jeg synes det er helt uforståelig at trikkeselskapet ikke har lagt ned de få kronene det ville kostet å sikre passasjerene bedre, fremfor å bruke dem på andre ting. Det vil ha enorm betydning om alle kollektivtransportmidler ustyres med kameraovervåking, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen til NRK.

Han viser til flere eksempler der kameraer har vært avgjørende i oppklaringen av alvorlige kriminalsaker.

– Kameraovervåking vil også ha en preventiv effekt. Jeg tror lite på ”storebror ser deg-argumentet”. Folk som reiser på vanlig måte ønsker å kjenne seg trygge. Kameraovervåking er et godt bidrag både for de reisende og de tilsatte, sier Abrahamsen til NRK.

Det var etter økse-episoden i 2008 at det ble tatt et foreløpig oppgjør med sikkerheten om bord i hovedstadens trikker. Et pilotprosjekt ble iverksatt, noe som resulterte i kameraovervåking i to av trikkene. Med andre ord forsatte 70 andre trikker i trafikk uten overvåking.

Samarbeidspartner i pilotprosjektet var ifølge NRK G4S.

– Pilotprosjektet vil bli evaluert fortløpende i hele driftsperioden, og vil kunne åpne for en større leveranse og installasjon av kameraovervåking i alle 72 trikkene, skrev selskapet den gang i en pressemelding.

– Vi er i en fase der vi skal evaluere om det er nødvendig med kamera ombord i trikkene, og da skal vi selvsagt ta med oss knivstikkingen på Frogner i vurderingene, sier sjefen for kommunikasjon i Oslotrikken, Cato Asperud til NRK.

Asperud svarte ikke på Aktuell Sikkerhets henvendelser torsdag, og spørsmålet om hvorvidt det er kameraovervåking i trikken hvor billettkontrollørene ble knivstukket, er derfor foreløpig ubesvart.

Les mer hos NRK Østlandssendingen.

"
Powered by Labrador CMS