P1000620.JPG

Vekterne må skjerpe adgangskontrollen i tingretten

Etter at journalister la ut adgangskortene sine for 22. juli-rettssaken på sosiale medier torsdag kveld, ble det bestemt at vekterne i tinghuset må iverksettes ekstraordinær identitetskontroll.

Publisert

Stabssjef Johan Fredriksen (Foto: Even Rise)

– Vi har bestemt at journalister må vise annen godkjent ID i tillegg til adgangskortet når de skal gjennom den fra før grundige sikkerhetskontrollen utenfor tinghuset, sier presseansvarlig Irene Ramm til Aftenposten.

Det er G4S som har fått jobben med adgangskontrollen under 22.juli-rettssaken. Også Securitas er innleid for å bidra med sikkerheten i tinghuset og de øvrige lokalene som tas i bruk.

Det var Aftenposten som først skrev om adgangskortene som var avbildet i sin helhet på sosiale medier. Utover torsdagskvelden uttalte både Ramm og politiet seg svært kritisk til hvordan enkelte journalister skjødesløst behandlet sine adgangskort. Adgangskortene til de aktuelle pressefolkene blir inndratt, men de får utstedt nye med ny QR-kode. Bakgrunnen er frykt for at noen skal scanne de utlagte kortene, legge på nytt bilde og deretter laminere dem.

Hvert adgangskort er utstyrt med en unik QR-kode som scannes for å identifisere hvem som til enhver tid er tilstede i tinghuset.

– Dette vitner om liten forståelse for det sikkerhetsregimet som det er lagt opp til, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten torsdag kveld.

– Adgangskortene til Oslo tinghus er en verdigjenstand, som må behandles deretter med den varsomhet det krever, sier Irene Ramm.

– Det er lov for journalister å bruke hodet, ikke minst i forhold til en slik sak, der politiet og domstolen bruker så mye tid og ressurser på å gjennomføre saken på en sikker og verdig måte, sier Johan Fredriksen til Aftenposten.

Les mer i Aftenposten.

"
Powered by Labrador CMS