Bombefilm reddet trolig liv
Fra 2007 og frem til siste årsskifte monterte Mil Sec 15 000 kvadratmeter ”bombefilm” på vinduene i regjeringskvartalet. Det reddet trolig mange menneskeliv 22. juli.
Mil Sec og Per Ove Paulsen forventer økt marked etter at at "bombefilmen" deres trolig reddet liv i Regjeringskvartalet 22. juli. (Foto: Even Rise)
Daglig leder Per Ove Paulsen i sikkerhetsfirmaet Mil Sec har den siste måneden merket økt etterspørsel etter sikkerhetsfilm. Dette på tross av at bedriften har vært bevisste på ikke å markedsføre seg aktivt som leverandøren av bombefilmen som hindret splintavgang av glass innover i departementsbygningene.
Det er derimot et faktum at bombeangrepet mot Regjeringskvartalet har synliggjort et behov som mange sikkerhetsledere og eiendomsforvaltere ikke har hatt fokus på tidligere.
– Vi får henvendelser fra mange som ikke tidligere har hatt fokus på den skaderisikoen som vindusruter representerer ved for eksempel en eksplosjon. Mange som har innledet dialog med oss den siste tiden er i tenkeboksen nå, og vi er forberedt på at markedet vil vokse, sier Paulsen.
– Mil Sec har eneretten på salg og montering av sikkerhetsfilm i Norge levert av den tyske produsenten Haverkamp. Filmen er unik, enkelt sagt fordi lamineringsteknikken deres innebærer at fire lag film kaldlamineres sammen. Dette gjør at fiberstrukturen i plastlagene blir såpass seig at den står i mot de enorme kreftene trykkbølgens representerer. Trykkbølgens hastighet er cirka 8000 meter i sekundet, uansett hvor stor sprengladning som går av, sier Paulsen.
Eksplosjonen 22. juli er et godt eksempel på hvor motstandsdyktig filmen er. Da la glasset seg nærmest innover i regjeringsbygningene som et teppe, uten spredning av splinter.
Vinduene i Regjeringskvartalet hadde sikkerhetsfilm som hindret splintavgang innover i byggene. (Foto: Even Rise)
– Så vidt vi vet er vår film den eneste i verden som har bestått Europa-testen ER1. I motsetning til andre som tester i friluft slik at trykkbølgen kan gå 360 grader uten å møte motstand, gjennomfører vi såkalte tube-tester. Dette skjer i tett rør med dårligste type glass belagt med film i den ene enden. Bølgen har med andre ord ingen mulighet til å gå i andre retninger enn mot glasset. Bomben i Regjeringskvartalet representerte langt større trykk enn hva som er kravet i ER1. Til tross for dette ser vi at filmen klarte seg meget godt, noe som viser viktigheten av å velge testede og sertifiserte produkter, sier Per Ove Paulsen.
80 prosent av jobbene Mil Sec utfører i Norge, gjøres på oppdrag fra det offentlige. Selskapet ble startet i Norge i 1995, etter at søsterselskapet Mil Sec i Sverige hadde eksistert siden 1987. Søsterselskapet har eneretten på Haverkamp-filmen i Sverige og Danmark.
Siden 2004 har Mil Sec i Norge drevet etter slagordet ”Byggmester i sikkerhet”, og mottoet deres er ”Safe room – safe people”. Paulsen understreker at det med det ”Det sikre rom” menes alle steder mennesker ferdes, det være seg enkeltrom, hele bygg eller utearealer.
– I tillegg til ulike typer glassikring, leverer firmaet en rekke andre produkter. Nøkkeladministrasjonssystemer er en ting, mens kjøresluser, porter og roadblocker er et fåtall andre eksempler. Vi påtar oss kort og godt totalansvaret for kundenes sikkerhetsprosjekter, og knytter til oss en prosjektorganisasjon for de respektive fag som det er behov for til den enkelte leveranse, sier Paulsen.
Mil Sec har fire ansatte i Norge som driver med salg og prosjektering. Montører henter de i hovedsak fra søsterbedriften i Sverige etter behov.
I tillegg til Regjeringskvartalet, har Mil Sec blant annet Det kongelige hoff, politiet, banker, Forsvaret og en rekke private selskaper på kundelisten.