Skolering i risikostyring og sikkerhetsledelse
Et nytt studie skal gi bedre forståelse og håndtering av sikkerhetsutfordringer på egen arbeidsplass. Etter- og videreutdanningsmasteren i risikostyring og sikkerhetsledelse, foregår i regi av Universitetet i Stavanger (UiS).
– Dette er et skreddersydd tilbud til de som vil kombinere jobb og utdanning. De som fullfører mastergraden vil sitte igjen med verdifull kunnskap som gjør at deres organisasjon får et konkurransefortrinn, sier koordinator for Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet ved UiS, Kenneth Pettersen.
Den erfaringsbaserte masteren tar utgangspunkt i at trusler mot samfunnets sikkerhet er natur- og menneskeskapt. Studiet tar, ifølge hjemmesidene til UiS, blant annet for seg utfordringer knyttet til terrorisme, organisert kriminalitet, klimaendringer og sårbar infrastruktur.
– Med den nye erfaringsbaserte masteren på 90 studiepoeng, vil vi skreddersy undervisningen slik at studentene får en større forståelse for risiko, sikkerhet og sårbarhet i egen organisasjon, samt innenfor arbeidsområdet sitt, sier Pettersen.
Målgruppen er ansatte i offentlig og privat virksomhet som jobber med sikkerhet til daglig. Da studiet er erfaringsbasert, vil studentenes egne erfaringer bli vektlagt både i undervisningen, i prosjektarbeidet, ved eksamen og i den avsluttende masteroppgaven.
Flere tilsynsetater, deriblant Petroleumstilsynet, har vært med på å forme det nye studietilbudet.
– Sammen med UiS har vi utviklet et etterutdanningstilbud som fullt ut dekker etatens behov for kunnskap og kompetanse innenfor våre kjerneområder, som er tilsyns- og granskningsteknikk, risikostyring og Human Factor-tilnærming, sier Rune Schwebs.
Han er sjefingeniør innen logistikk og beredskap i Petroleumstilsynet. Schwebs understreker at de enkelte fagmodulene og hele det erfaringsbaserte mastergradopplegget, vil virke samlende og kompetansebyggende for ansatte med ulik faglig bakgrunn. Han mener også at tilbudet kan motivere med hensyn til nyrekruttering.
Det nye mastergradstudiet er ifølge hjemmesidene til UiS bygget opp som et tverrfaglig studium, som bygger på samarbeid mellom de risiko- og sikkerhetsfaglige miljøene ved Universitet i Stavanger.
"