P1000422.JPG

Vektere bisto etter terrorangrepet

Vektere fra sikkerhetsbransjen høster ros for sin uvurderlige bistand i redningsarbeidet etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet fredag ettermiddag. Flere ga blant annet avgjørende førstehjelp til mange av de skadde.

Publisert

Områdeleder Simon Gjetrang i G4S avlastet politiet natt til lørdag, blant annet med å holde pressen utenfor sperringene. (Foto: Even Rise)

Da smellet fra den kraftige bombeeksplosjonen kunne høres over hele Oslo sentrum fredag ettermiddag, handlet vekterne i området raskt. I tillegg til å sørge for nødvendig sikring av rammede objekter over et større område, oppsøkte mange av sentrumsvekterne området rundt Regjeringskvartalet.

Der var de uniformerte vekterne til stor hjelp for både politiet og de øvrige redningsmannskapene. Uavhengig av selskapene de er ansatt i, ble det i fellesskap tatt grep for å bidra i akuttfasen.

– I en slik kritisk katastrofesituasjon, som bombeeksplosjonen og den senere skytingen på Utøya er, handler det som samfunnsansvar. Gjennom den kunnskap og erfaring vi har, er det mye vi kan bidra med. De første vekterne jeg observerte på stedet, fra NOKAS og G4S, tok seg i første omgang av skadde personer. Videre ble vi i akuttfasen blant annet brukt til ekstraordinært vakthold for å sikre verdier der bygningsmessige skader gjorde dette nødvendig, sier områdeleder Simon Gjetrang i G4S, som vanligvis tjenestegjør ved Oslo City.

- Rett etter bombeeksplosjonen i Oslo sentrum regjerte det et kaos i gatene. Securitasvektere rapporterer at de hjalp skadde personer, bisto politiet ved sperringer og at de hjalp butikkansatte med å stenge butikker. Butikkene bærer preg av at butikkansatte i frykt og redsel løp fra arbeidsplassen sin. Det bærer butikken preg av, sier markeds- og informasjonssjef André Thomsgård i Securitas.

Sammen med flere G4S-vektere var Simon Gjeterang også engasjert gjennom natt til lørdag for å ivareta deler av sikkerheten i forbindelse med ulike sperringer rundt basen til politiet, Forsvaret og helsepersonell på Youngstorget i Oslo sentrum.

– På den måten frigjør vi politiressurser som kan brukes til mer nødvendige oppgaver enn passe på at folk respekterer sperringene som er satt opp, sa Gjetrang til Aktuell Sikkerhet på Youngstorget ved tre-tiden natt til lørdag.

- Vaktsentralen vår sendte sms til samtlige vektere fredag kveld med spørsmål om hvem som kunne jobbe eller eventuelt være i beredskap hvis situasjonen skulle eskalere. Responsen var enormt positiv. Jeg vil berømme vekterne våre som er dedikerte og stolte av sitt yrke, sier kommunikasjonssjef Maria Conradi i G4S.

- Securitas øker bemanningen i Oslo og omegn for å møte etterspørselen fra kunder om ekstra vakthold. Mange butikkansatte føler seg utrygge. Vektere på ferie har kommet hjem og meldt seg til tjeneste. Vi har flere vektere ute i gatene som nå gjør to viktige oppgaver; det ene er å snakke med de ansatte som er på jobb. Det andre er å sikre butikker som har fått skader og rekvirere hjelp ved behov, sier Thomsgård i en pressemelding fra Securitas.

Har du tips om ekstraordinær innsats fra sikkerhetsselskapene eller konkrete vekter i forbindelse med bombeeksplosjonen i Oslo sentrum eller skytetragedien på Utøya, tips Aktuell Sikkerhet her.

"
Powered by Labrador CMS