Kameraovervåking 1

Tidenes bot for lagring av overvåkningsbilder

Datatilsynet har ilagt et kjøpesenter 50 000 kroner i gebyr for lagring av overvåkningsbilder. Direktør Bjørn Erik Thon sier det er alvorlig at senteret har oppbevart mye overvåkningsmateriale i det han karakteriserer som lang tid.

Publisert

Datatilsynet ser alvorlig på lagringen av overvåkningsbilder ved Halden Storsenter. (Illustrasjonsfoto)

Det er til VG Nett Datatilsynets direktør sier følgende om praksisen ved Halden Storsenter:

– Vi reagerer med bot for å vise at dette er alvorlig. Senteret har oppbevart mye materiale i lang tid, sier Bjørn Erik Thon.

En av kjøpesenterets kunder ble feilaktig utpekt som butikktyv i januar i år.

Til Halden Arbeiderblad forteller hun at episoden ga henne traumer, og at hun knapt våger å bevege seg utendørs etter hendelsen. Hele 47 dager etter et angivelig tøffel-tyveri fra en av senterets butikker, ble hun hentet inn av en representant for senteret da hun besøkte postkontoret i Storsenteret. Det var i den forbindelse hun ble presentert for de gamle overvåkningsbildene.

Da kvinnen hadde fortalte historien sin gjennom Halden Arbeiderblad, gjennomførte Datatilsynet et uanmeldt tilsyn.

Det ble ifølge VG Nett oppdaget at senteret hadde lagret bilder helt tilbake til 2006. Loven tillater virksomheter med kameraovervåkning å lagre bilder opp til sju dager, eller 30 dager dersom det er snakk om etterforskning av kriminalitet og ulykker.

– I tillegg har ikke kjøpesenteret hatt noen god kontroll med hvem som har hatt tilgang på de lagrede bildene, skriver VG Nett.

Avisen hevder også at Datatilsynets rapport avslører at kjøpesenteret har lagret opplysninger om cirka 20 til 30 personer hvert år. Datatilsynet karakteriserer funnet på Halden Storsenter som ”et alvorlig brudd på personopplysningsloven” og at lagringen ”i stor grad krenker personvernet til de enkeltpersoner som opplysningene knytter seg til”.

Aldri tidligere er det gitt så streng straff for kameraovervåkning i strid med loven.

Til VG Nett sier Sigbjørn Hoem, direktør i Steen og Strøm som eier Halden Storsenter, at de vil betale overtredelsesgebyret.

– Vi synes dette er for dumt og ønsker ikke at slike ting skal skje. Vi har brukt mye tid på å rydde opp i rutinene. Vi har også gått gjennom rutinene på våre 17 kjøpesenter i Norge, og hatt Datatilsynet på besøk for å veilede oss, sier Hoem til VG Nett.

Her kan du lese intervjuet med kvinnen og hennes mann i Halden Arbeiderblad.

Dette skriver VG Nett om Datatilsynets reaksjon.

"
Powered by Labrador CMS