Tar lærdom etter rømning

De ansatte ved fengselet i Gjøvik tar lærdom av helgens rømning, og vil skjerpe rutinene. En overvåkningsvideo viser at fangen krøp ut av et hull i veggen midt på natta, men ingen oppdaget forsvinningen før dagen etter.

Publisert

Norsk fengselsvesen vil garantert gå i seg selv og drøfte hvordan sikkerheten kan forbedres, etter at en albaner rømte fra fengselet i Gjøvik natt til søndag. Han er siktet for å ha vært med på innførsel av sju kilo heroin til Norge. Mannen er den andre siktede i samme sak som har klart å rømme i påvente av at saken skal komme opp for retten.

VG Nett skriver at murveggen som albaneren klarte å komme seg gjennom fra cellen hvor han satt, er cirka 60 centimeter tykk. Hullet han laget med en stang fra kontorstolen sin, er anslått å være 30 ganger 40 centimeter.

– Sannsynligvis har han løsnet stein for stein, skylt murpussen ned i toalettet og satt tilbake steinen slik at det bare har vært å sparke den ut eller inn i det han forserte veggen, sier fengselsleder Hans Grøndal til VG Nett.

Albaneren har ikke bodd lenger enn i 14 dager på den aktuelle cellen, og kan derfor ikke ha brukt lenger tid enn det på gravingen gjennom veggen. I arbeidsperioden har han skjult rømningsforberedelsene i veggen med et speil.

Rømningen ble ikke oppdaget da fangen skulle vekkes søndag morgen.

– I cellen er det eget toalett med dør på, og det ble gjort et anrop og spurt om vedkommende var der inne. Det ble oppfattet et svar, men i ettertid viser det seg at det ikke kunne stemme, sier Grøndal til VG Nett.

Først ved 11-tiden søndag ble det konstatert at fangen var forsvunnet. Dette ble etterpå bekreftet da de ansatte gikk gjennom en overvåkningsvideo.

Powered by Labrador CMS