FAFOrapport forside_100.jpg

Ny FAFO-rapport om anbud og arbeidstakerrettigheter innen vakt, renhold og anlegg

Økt bruk av anbud har satt bransjer under press

Publisert

FAFO la nylig frem rapporten ”Anbud og arbeidstakerrettigheter”. Rapporten tar for seg anbud og rettigheter til ansatte i bransjene vakt, renhold og anlegg. Dette er bransjer som ofte er avhengig av oppdrag etter anbud, og der offentlig sektor i mange tilfeller er tungt representert.

Rapporten konkluderer med at økt bruk av anbud har satt arbeidstakere og offentlige tjenester under press.

Vaktbransjen er en bransje i vekst, og vektertjenester blir i økende grad konkurranseutsatt både i offentlig og privat sektor. Offentlig sektor står for omtrent 25 prosent av kundemassen i bransjen, med flyplassikkerhet som klart største innkjøper.

- Det er uakseptabelt at tjenesteytere vinner anbud ved å kutte i grunnleggende arbeidstakerrettigheter og tjenestekvalitet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en kommentar.

- Regjeringen er svært opptatt av at arbeidstakeres rettigheter skal ivaretas i anbudsprosesser. Vi derfor satt ned en arbeidsgruppe som skal se på utfordringer med sosial dumping og regelbrudd i tilknytning til offentlig sektor. I revidert nasjonalbudsjett har vi også foreslått å styrke Arbeidstilsynet med 10 millioner kroner, sier statsråden.

Rapporten er bestilt av Norsk Arbeidsmandsforbund, og presenteres i sin helhet på trykk over 138 sider. Denne kan bestilles fra FAFO. Det er også laget en kortversjon med oppsummering og hovedkonklusjoner som kan lastes ned gratis (PDF). Forfattere er Øyvind M. Berge og Silje Sønsterudbråten.

Kilde: Arbeidsdepartementet, pressemelding/FAFO

"
Powered by Labrador CMS